Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 09. 2018. 09:29   >>  12:35 2

SVEČANO OTVOREN

Stari aerodrom dobio moderan vrtić

Vrtić na Starom aerodromu, koji nosi ime poznatog crnogorskog pjesnika Dragana Radulovića, svečano su danas otvorili gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković i ministar prosvjete, Damir Šehović.

Gradonačelnik Vuković saopštio je da se otvranjem novog vrtića rješava višegodišnji problem koji je opterećivao žitelje Starog aerodroma.

"Želim da čestitam djeci i roditeljima, i svim onim koji su doprinijeli realizaciji projekta, a posebno prethodnoj gradskoj urpavi na čelu sa Slavoljubom Stijepovićem", rekao je Vuković.

On je podsjetio da je gradska uprava stvorila planske pretpostavjke da se u svim djelovima Podgorice izgrade novi objekti, poput onog koji je danas otvoren na Starom aerodromu.

"Grad je besplatno ustupao zemljište i oslobađao investitore obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje", rekao je Vuković.

Ministar Šehović je poručio da je značaj socijalizacije u predškolskim ustanovama nemjerljiv, istakavši da pored ovog projekta, Ministarstvo intenzivno radi na izgradnji još četiri vrtića.

"U samoći stvaramo velike stvari, bivamo kreativni, 'punimo baterije' i osvajamo mir. Ali sa drugim ljudima, u društvu, kroz interakciju, hrabrenje, prijateljstvo, dobrotu koja se ogleda u svakodnevnim stvarima, kroz zajedničko učenje da prevazilazimo probleme i konflikte, mi zapravo postajemo veliki i ostavljamo trag. Trag na drugim ljudima, a samim tim i društvo. Toj interakciji, suživotu, važnosti da osvojimo sopstvenu slobodu, ali istu tu slobodu damo i drugima, počinjeno da se učimo već od predškolskog uzrasta. Upravo zato su vrtići, baš kao i škole, mnogo više od običnih objekata. To su hramovi u kojima se naši najmanji socijalizuju, jačaju, navikavaju na okruženje van porodičnog, počinju da razumiju da imaju obaveze – prema sebi i drugima, uče se samodisciplini, ali i hrabrosti, dijeljenju i prijateljstvu", kazao je Šehović.

Podsjetio je da se novi vrtić gradi u Tuzima, dok će ubrzo početi izgradnja još jednog u Baru.

"A za dva je projektovanje pri kraju. Samo od ovog mjeseca mi imamo 500 novih mjesta u predškolskim ustanovama na nivou Glavnog grada", rekao je Šehović.

Vrtić, koji je u sastavu javne predškolske ustanove "Đina Vrbica", površine je tri hiljade kvadrata. 

U njemu se nalazi osam radnih soba za jaslene grupe, 12 radnih soba za grupe u vrtiću, osam kancelarija, vešeraj, fiskulturna sala, centralna kuhinja u kojoj će se spremati tri obroka za oko tri hiljade djece. 

Izgradnja vrtića koštala je 2,7 miliona eura, a Glavni grad je uložio zemljište površine 9.119 kvadrata, vrijednosti 1,8 miliona eura.

Projekat izgradnje započet je 2014. godine u okviru kojeg je podignut kredit od Banke za razvoj Savjeta Evrope.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније