Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 09. 2018. 15:53 >> 15:34

PUTEM INTERNETA

Sami ćemo provjeravati zalihe u apotekama

Izabrani ljekari i pacijenti, uskoro će moći putem interneta da provjere zalihe ljekova u državnim i privatnim apotekama. “E- apoteka“ je četvrti elektronski servis, koji Fond uvodi u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite građana.

Pacijenti će od kuće moći da provjere da li ima prepisanog lijeka u privatnim i državnim apotekama. Novi servis “E- apoteka”, olakšaće posao i izabranim ljekarima.

"Biće omogućeno izabranim ljekarima da imaju uvid u stanje zaliha po apotekama, kao i da imaju informaciju koji su nedostatni ljekovi na tržištu CG kako bi mogli u tom momentu propisati odgovarajući lijek, tj paralelu, lijek istog hemijskog sastava samo drugog proizvođaca", rekao je Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić.

E-apoteka je četvrti servis koji je fond do sad razvio. Klasični recepti su zamijenjeni elektronskim, a putem interneta građani mogu za kratko vrijeme da zakažu i pregled kod izabranog ljekara. Servis “E- nalaz”, automatski šalje laboratorijske nalaze u karton pacijenta.

"Ono što želim posebno da naglasim, svi elektronski servisi koji su razvijeni, su korisni i za izabrane doktore, jer im skraćuje potrebno vrijeme odnosno štedi im vrijeme, konkretno kod elektronskih nalaza oni dobijaju u elektronskoj formi direktno elektronski karton nalaze pacijentu. Do sad su oni to morali ručno da unose", kaže Čirgić.

Čirgić kaže da je ideja Fonda o uvođenju elektronske zdravstvene kartice na čekanju, jer je ministarstvo javne uprave predložilo uvođenje jedinstvenog dokumenta, koji bi objedinio ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.

"Tako da očekujemo izradu, elaborat od strane Ministarstva javne uprave, nakon čega ćemo znati koje ćemo sljedeće korake preduzimati, a u vezi sa za uvođenje elektronske zdravstvene kartice. Ministarstvo javne uprave će pokazati isplativnost odnosno finansijsku i fuinkcionalnu odrzivot jednog takvog projekta", kazao je Čirgić.

Proračun Fonda pokazuje da bi uvođenje elektronske knjižice koštalo oko 2 miliona eura, a taj novac je planiran bužetom za ovu godinu. Ipak, konačna odluka zavisiće od elaborata Ministarstva javne uprave.

Aida Rastoder TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније