Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

10. 09. 2018. 13:00 >> 12:42

PROJEKAT MINISTARSTVA PROSVJETE

Drvostruko više medijatora za romsku djecu

Ministarstvo prosvjete finansiraće ove školske godine angažovanje romskih medijatora, a predviđeno je da ih bude dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Kako je saopštio direktor Direktorata za obrazovanje pripadnih manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Maraš Dukaj, medijatore, odnosno saradnike u socijalnoj inkluziji, do sada je kroz projekte finansirao Romski obrazovni fond (REF), a bilo ih je ukupno deset.

Dukaj je naveo da je bilo šest medijatora u Podgorici, dva u Nikšiću i po jedan u Beranama i Hereceg Novom.

"Konačan broj medijatora će se znati onda kada se obrade i dobiju upisni podaci za djecu romske i egipćanske populacije", kazao je Dukaj agenciji MINA.

On je dodao da su medijatori bili plaćeni oko 250 eura, ali da će im sada neto zarade biti veće.

"Ta mjera je zapravo važan instrument kojim se želi povećati učešće mladih iz romske i egipćanske (RE) populacije u obrazovanju i njihova pravilna integracija, kao i prevenirati rano napuštanje školovanja", pojasnio je Dukaj.

Prema njegovim riječima, Centar za stručno obrazovanje je uz podršku REF-a i HELP organizacije, razvio četiri stručne kvalifikacije, saradnik u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja i socijalne zaštite.

"Te četiri stručne kvalifikacije uvrštene su u Nacionalni okvir kvalifikacija i kao takve predstavljaju direktnu vezu sa tržištem rada", dodao je Dukaj.

On smatra da je uloga medijatora ogromna, jer prate kretanje učenika od kuće do škole i podržavaju ih u ostvarenju prava na obrazovanje kroz podsticanje redovnog pohađanja nastave i vannastavnih aktivnosti.

"Medijatori u saradnji sa školskim institucijama pomažu pri identifikaciji i upisu RE djece u obrazovni sistem, posreduju prilikom savladavanja jezičkih barijera i u intenzivnoj komunikaciji sa roditeljima preduzimaju konkretne mjere kako bi se spriječilo napuštanje daljeg školovanja", rekao je Dukaj.

On je naveo da se pokazalo da je uloga medijatora jedna od najznačajnih mjera za integraciju romske djece u obrazovni sistem, što je bio osnovni razlog zbog koga su preuzeli njihovo finansiranje.

"Školi u kojoj se obrazuje više od 70 učenika pripadnika RE populacije mogu se odobriti izvršioci na poslovima medijatora za socijalnu inkluziju, a na svakih dodatnih 70 učenika može se odobriti izvršilac na tim poslovima", pojasnio je Dukaj.

On smatra da će povećanjem broja medijatora postići još bolje rezultate za integracijom djece u obrazovni sistem, i dodao da se u devet predškolskih ustanova u Baru, Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju, Nikšiću, Podgorici, Beranama i Bijelom Polju organizuju pripremni vrtići koje pohađaju uglavnom djeca RE populacije.

Prema riječima Dukaja, Zavod za školstvo sprovodi obuku za vaspitače i finansijski podržava devet medijatora za vrijeme trajanja tog programa.

"Kada je riječ o osnovnom obrazovanju, Ministarstvo prosvjete je u saradnji sa Zavodom, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima RE populacije, uspješno sprovelo kampanju za upis u osnovnu školu, a dokaz je brojno prisustvo roditelja", rekao je Dukaj.

On je kazao da se kontinuirano obezbjeđuju udžbenici za svu romsku i egipćansku djecu od prvog do devetog razreda osnovne škole, ali i organizuju vannastavne aktivnosti.

"Formirani su i timovi za prevenciju napuštanja školovanja, sa naglaskom na djevojčice, i to u svim školama u Podgorici koje u sastavu imaju djecu RE populacije, tri u Nikšiću i dvije u Beranama", dodao je Dukaj.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, on je naveo da djeca imaju podršku kroz Mrežu mentora.

"Mreža mentora podrazumijeva da jedan ili više nastavnika budu zaduženi da prate grupu učenika RE i brinu se o redovnom pohađanju časova i uspjehu", rekao je Dukaj i dodao da su djeca oslobođena plaćanja školarine za vanredno polaganje razreda.

Prema njegovim riječima, od školske 2015/16. do 2017/18. godine broj djece RE populacije u školama permanentno raste.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније