Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

10. 09. 2018. 14:39 >> 14:21

IZ 16 GRADOVA

SOS linija u avgustu primila 333 poziva

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici u avgustu je pimila 333 poziva iz 16 crnogorskih opština, saopšteno je iz njenog projektnog tima.


Kako su kazali u tom mjesecu pruženo je ukupno 409 usluga, od čega najviše usluga informisanja - 231 put, povjerljivih razgovora bilo je 101, a 35 psiholoških savjetovanja.

Oni su kazali da su bila 24 posredovanja prema institucijama a tri zahtjeva za smještaj u sklonište.

"Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 173, iz Podgorice 74, iz Bara 37, a iz Budve, Bijelog Polja, Mojkovca, Kotora, Gusinja i Plava pet poziva“, kazali su iz SOS linije.

Iz Berana i Plužina bila su četiri poziva, iz Rožaja i Ulcinja tri, s Cetinja dva poziva, a iz Petrovca i Tivta po jedan. 

Kako su rekli, nacionalnu liniju najčešće pozivaju žrtve lično, a u ime žrtve pozivaju rođaci, građani, službenici policije i centara za socijalni rad. 

Oni su naglasili da je linija za pomoć žrtvama nasilja u porodici dostupna svakog petka od 13 do 21 sat i za žene sa iskustvom nasilja koje govore albanskim jezikom i to na njihovom maternjem jeziku. 

Oni su podsjetili da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici. 

Radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. 

„Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz više segmenata.

„Kroz emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje“, zaključili su iz SOS činije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније