Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 09. 2018. 17:59   >>  17:45

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Prijave za sedmi krug počeće u petak

Prijave za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počeće u petak, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović, kazala je da će se prvo prijavljivati poslodavci, a potom korisnici.

Poslodavci privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, prijavu podnose od petka do 15. oktobra, dok će korisnici prijavu na Portal elektronske uprave podnositi od 15. oktobra do 15. novembra.

“Program su pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi”, istakla je Kurpejović.

Ona je objasnila da pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem”, navela je Kurpejović.

Poslodavci su, kako je dodala, dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa kontrolisati sprovođenja osposobljavanja.

Kurpejović je rekla da je cilj Programa da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija.

“Program treba da doprinese i smanjenju nezapolenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, rekla je ona.

Kurpejović je pojasnila da diplomirani studenti koji su u radnom odnosu sa srednjim obrazovanjem nemaju pravo učešća u Programu, već se moraju nalaziti na evidenciji kao nezaposlene osobe.

Poziv je objavljen danas na sajtovima Uprave za kadrove, Zavoda za zapošljavanje i ministarstava javne uprave i prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније