Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 09. 2018. 16:16 >> 15:58

RAKOČEVIĆ SMATRA

Policija da ima restriktivniji pristup

Policija treba da prezentuje rezultate rada, ali u zavisnosti od okolnosti i jačine dokaza koje ima treba da odluči da li će snimati i javno objavljivati video zapise akcija, smatra kriminolog i dekan Pravnog fakulteta, Velimir Rakočević.

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije da se prekine praksa javnog objavljivanja video zapisa policijskih akcija, kako bi se obezbijedila zaštita ljudskih prava i osigurao visok stepen zaštite privatnosti i pretpostavke nevinosti.

Rakočević je agenciji MINA kazao da policija ima nesporni pravni osnov za fotografisanje i snimanje svih radnji, ne samo istražnih, i na taj način ne pravi nikakvu grešku, jer i evropsko i crnogorsko zakonodavstvo to dozvoljava.

„Policija treba da prezentuje rezultate rada i da se sve aktivnosti afirmišu, da se pokaže da državni organi rade svoj posao. Ja sam za to da sve policijske aktivnosti nađu adekvatan i medijski i svaki drugi prostor, jer su to sve afirmativne aktivnosti“, rekao je Rakočević.

Sa druge strane, kako navodi, sam čin hapšenja neke osobe je najdublje zadiranje u njegovu slobodu kretanja, privatni život.

Rakočević je rekao da je za to da se prava i slobode bilo koje osobe ograničavaju samo u mjeri u kojoj je to nužno, u skladu sa međunardnim standardima.

„Treba gladati da snimanje hapšenja bude samo u onim situacijam kada je to zaista neophodno i da, zavisno od brojnih okolnosti, posebno od toga ko se hapsi i u odnosu na jačinu dokaza koji su obezbijeđeni, policija treba imati restriktivniji pristup“, kazao je Rakočević.

On je rekao da nedostatke vidi u slučajevima kada nijesu jaki dokazi protiv osoba koje su uhapšene jer se, kako je naveo, na taj način stigmatizuje i može doći do velikih problema, pogotovo objavljivanjem njihovih fotografija.

„Uvijek postoju pretpostavka nevinosti. Nije dobro uhapsiit neku osobu koja kasnije bude oslobođena. Na taj način dolazimo u situaciju da za njega i njegovu porodicu nastupa nepopravljiva šteta“, istakao je Rakočević.

Prema njegovi riječima, sve mjere, bez bilo kakve restrikcije, treba preduzeti kada su u pitanju pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.

Rakočević smatra da se sve aktivnosti trebaju maksimalno medijski ispratiti, jer do doprinosi prevencji i povećanju ukupne bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније