Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 09. 2018. 17:16 >> 19:00
1

INSTITUT ALTERNATIVA

"MUP obučava nepotrebne kadrove"

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obučava kadrove koji nijesu potrebni i nemaju perspektivu za zaposlenje, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Institut Alternativa.

Iz te NVO su saopštili da je obuka "Osposobljavanje za rad u Policiji", koju MUP sprovodi od 19. septembra prošle godine mimo svih Vladinih odluka.

Institut Alternativa je tada, kako se navodi, ukazao da je taj poziv mimo svih strateških dokumenata i smjernica koje je Vlada usvojila na predlog samog MUP-a.

"Vladini dokumenti, kao što su Strategija razvoja Uprave policije, Akcioni plan za njeno sprovođenje i Analiza stanja, prijema, napredovanja, obrazovanja i obuke policijskih službenika ukazuju na višak zaposlenih u Policiji, kao i na potrebu da se ne zapošljavaju policajci sa nižim stepenom obrazovanja od Policijske akademije", kaže se u saopštenju.

Iz Instituta Alternativa su podsjetili da se u tim dokumentima precizno navodi da bi trebalo izmijeniti zakone i propisati da najniži stepen kvalifikacije obrazovanja bude Akademija, a ne srednja škola, što je prihvatljiv nivo obrazovanja za MUP-ovu obuku.

Od tog poziva do septembra ove godine, prijavljeni kandidati su čekali na nastavak procedure.

"Da paradoks bude veći, u međuvremenu je stupila na snagu Vladina zabrana zasnivanja radnog odnosa na neodređeno ili određeno vrijeme u svim organima državne uprave i javnim ustanovama do 1. jula naredne godine u skladu sa Planom optimizacije javne uprave", navodi se u saopštenju Instituta Alternativa.

Iz te NVO su saopštili da je 31 “akademac” osme generacije, nakon posebne Informacije koju je MUP uputio Vladi u julu, zapošljen u Policiji bez javnog oglašavanja i dodali da je to izuzetak od zabrane iz Plana optimizacije.

U julu je, kako se navodi, upisana 12. generacija budućih policajaca.

To znači, kako smatraju u Institutu Alternativa, da će tokom naredne dvije godine četiri generacije od skoro 200 akademaca biti spremno za zapošljavanje u MUP-u po automatizmu, bez oglasa i u skladu sa novim rješenjem iz predloga zakona o unutrašnjim poslovima.

"Novim rješenjima koja predlaže MUP nije predviđeno samo zapošljavanje akademaca po automatizmu, već se zabranjuje zapošljavanje lica sa nižim obazovnim nivoom od Policijske akademije", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, nejasno je zašto se obučavaju kadrovi koji nemaju izgleda da tu obuku primjene, jer neće ispunjavati uslove da se zaposle u Policiji.

Iz Instituta Alternativa su kazali da najavljenim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Crne Gore nije predviđen beneficirani radni staž za policijske službenike.

"To znači da će prirodni “odliv” kadrova ići usporeno i u višegodišnjoj perspektivi neće biti toliko slobodnih radnih mjesta koliko se obučava kadrova", smatraju u toj NVO.

Oni su pozvali ministarstvo da ozbiljnije shvati strateška dokumenta i sprovodi politike koje će pomoći Policiji da uspješnije funkcioniše i da ima najkvalitetnije kadrove.

Prema njihovim riječima, to se neće postići “brzim kursevima”.

"Nastavkom procedure za izbor kandidata za 'brzi kurs za policajce' država ulaže u obuku kadrova koji nijesu potrebni i za koje se ne zna ni kada, ni kako će biti zaposleni jer generacije akademaca već čekaju na posao u Policiji", zaključuje se u saopštenju Instituta Alternativa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније