Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 09. 2018. 19:33   >>  22:19 1

ZAKON O PIO

Sindikati ne isključuju štrajk i proteste

Iako u Ministarstvu rada i socijalnog staranja tvrde da bi predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju trebalo da obezbijede stabilnost i održivost penzionog sistema, ali i da spriječe rani odlazak sa tržišta rada, iz obje sindikalne organizacije tvrde drugačije. Uradiće sve, kažu, da ministarstvo u konačan tekst uvrsti njihove prijedloge, a ukoliko ne dođu do kompromisa najavljuju organizovanje referenduma, ali ne isključuju ni štrajk, ni proteste.

Predloženim Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju još se pooštravaju uslovi za sticanje prava na penziju, smatraju u Uniji slobodnih sindikata i Savezu sindikata. Ponavljaju da predložene mjere za njih nijesu prihvatljive.

"Sada imamo rješenje da jedini uslov sticanja prava na penziju čini 40 godina penzijskog staža, predlaže se da uz taj uslov bude dodatni 65 godina života što je za sindikate neprihatljivo. Takvo rješenje po nama obesmišljava i benificirani radni staž. Takođe za nas je neprihvatljivo da se penzijski staž zamijeni stažom osiguranja", kaže Aleksa Marojevići iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja predlaže i drugačiji obračun penzija. Iz nacionalnih sindikalnih centarala ipak traže da se u konačan tekst zakona uvrste njihove sugestije.

"Da se obračun penzija vrši na osnovu 20 najpovoljnijih godina, zatim da se povećava minimalna penzija kao i minimalna penzija za puni radni staž, tj 40 godina. Zatim, tu je zahtjev da se za zaposlene, koji imaju beneficirani radni staž omogući penzionisanje pod povoljnijim uslovima", kaže Duško Zarubica iz Saveza sindikata Crne Gore.

"Takođe tražimo da se utvrdne iznosi penzija, tako da najniža penzija ne bi mogla biti manja od 80 odsto najmanje zarade, a najniža zarada za 40 godina penzijskog staža ne bi mogla biti manja od 55 odsto prosječne zarade", kaže Marojević.

Ukoliko, u USSCG i SSCG, ne naiđu na razumijevanje nadležnih, otići će korak dalje.

"Najavili smo da ćemo krenuti u prikupljanje potpisa za organizovanje državnog referenduma po ovom pitanju, što će biti svakako prvi u Crnoj Gori", kaže Duško Zarubica.

Iz Unije, i iz Saveza sindikata prednost, kažu, ipak daju socijalnom dijalogu. Ukoliko ne nađu zajednično rješenje ne isključuju ni generalni štrajk, ali ni organizovanje protesta.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније