Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

12. 09. 2018. 20:09 >> 22:18
2

PURIŠIĆ PORUČIO

Zahtjevi sindikata neodrživi i nepravedni

Zahtjevi sindikata, koji se odnose na izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, neodrživi su i dodatno bi ugrozili stabilnost penzionog sistema, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Purišić je gostujući u Dnevniku TVCG kazao da se o zahtjevima sindikata već razgovaralo i da su svi oni korak nazad, odnosno vraćanje u reformu iz 2003, koja se dovodi u pitanje.

“Ako bi se njihovi zahtjevi, onako kako su saopšteni usvojili, to bi značilo vraćanje u jedan period dodatne neodrživosti i nestabilnosti penzionog sistema, uvelo bi dodatnu nepravednost u taj sistem”, kaže Purišić.

Navodi i da većinu tih zahtjeva ne bi bilo racionalno prihvatiti.

“Nijedna od država EU nije odlučila da smanji period obračuna penzija sa 40 na 20 godina. Nijedna od tih država, ili skoro nijedna, nema rješenje da se samo sa 40 godina staža ide u penziju. Tim prijedlozima mi bi dodatno ugrozili stabilnost i održivost penzionog sistema”, kazao je Purišić.

Predlažući izmjene zakona Vlade se, kako navodi Purišić, vodila najboljom parksom koju ima EU u toj oblasti i strateškim dokumentima.

Cilj je, kako dodaje, obezbjeđenje stabilnosti i održivosti penzionog sistema, koja je u ovom trenutku upitna.

Podsjeća i da imamo oko 182.000 radnika i oko 130.000 penzionera, što je odnos 1,6 :1, dok je idealan 3:1. Zbog toga Vlada iz budžeta svake godine finansira Fond PIO sa dodatnih 100 miliona eura.

“Fond PIO u ovom momentu nije održiv, ova rješenja smo kreirali da bi povećali njegovu održivost i stabilnost i da bi ga učinili pravednijim”, naveo je ministar rada.

Upravo zbog toga predložene su izmjene zakona.

“Najznačajniji efekat ovih mjera je to što se i budući i sadašnji penzioneri mogu nadati da će njihove penzije biti održive”, poručio je Purišić i pozvao sindikate na nastavak socijalnog dijaloga.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније