Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 09. 2018. 11:13 >> 10:55

ŠEHOVIĆ U ŽENEVI

Studenti nakon razmjena lakše do posla

Crna Gora će nastaviti da povećava broj programa koji se odnose na studentske razmjene i stipendiranja, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Šehović predvodi delegacju koja učestvuje na 30. godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije za obrazovanje u Ženevi, čija je tema internacionalizacija visokog obrazovanja.

Cilj je razmjena iskustva i upoznavanje sa najboljim praksama u sistemu visokog obrazovanja, predstavljanje zemalja i njihovih sistema visokog obrazovanja, ustanova visokog obrazovanja, Erasmus + programa i drugih.

“Internacionalizacija visokog obrazovanja i dobri programi razmjene jedan su od važnih pokazatelja kvaliteta visokog obrazovanja u bilo kojoj zemlji. Zatvorenost visokog obrazovanja vodi u izolaciju društva, a nama su potrebni mladi ljudi koji kritički promišljaju, donose nova znanja sa ciljem unapređenja sistema, a programi razmjene zasigurno u tome mogu pomoći. Studenti koji su imali priliku da se upoznaju sa oblašću za koju se školuju i kroz druge obrazovne sisteme, dokazano se lako snalaze pri prelasku na tržiste rada", kazao je Šehović.

Prema podacima sa Konferencije, jednom od tri studenta koji su koristili programe mobilnisti je ponuđen stalni posao, svršeni studenti sa međunarodnim iskustvom imaju za 50 odsto manju mogućnost da budu dugoročno nezaposleni, 64 odsto poslodavaca istaklo je da ima tendenciju da studentima koji su imali međunarodno iskustvo daju veću profesionalnu odgovornost, dok 44 odsto studentata sa međunarodnim iskustvom ima veću mogućnost za menadžerske pozicije u okviru prvih deset godina ulaska na tržište rada.

Kako je ministar istakao, crnogorskim studentima su već dostupne brojne stipendije stranih vlada i organizacija, te brojni programi mobilnosti.

"Na godišnjem nivou u programima stipendiranja i razmjena učestvuje između 300 i 400 crnogorskih studenata. Naše je da im pružimo mogućnost da upoznaju svijet, ali i obezbijedimo da znanje koje su stekli primijene u Crnoj Gori", kazao je Šehović.

Ministar je rekao i da Ministarstvo godišnjim konkursom sufinansira magistarske i doktorske studije, te putne troškove dijela studenata koji su korisnici programa razmjene, kao i da se svi konkursi za stipendije redovno objavljuju na sajtu Ministarstva prosvjete, kako bi zainetersovani studenti imali priliku da na jednom mjestu nađu najveći dio informacija na ovu temu.

Ovogodišnja tema Konferencije je ''Pogled naprijed'', a učesnici će imati priliku da se upoznaju sa sistemima visokog obrazovanja u svijetu, i mogućnostima koje su ponuđene međunarodnim studentima. Osim toga, razmijeniće se iskustva u vezi sa kriterijumima i procedurama za priznavanje diploma. Riječ je o jednom od najvecih događaja o internacionalnom obrazovanju u svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније