Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

13. 09. 2018. 12:55 >> 16:27

PLAN MINISTARSTVA

Fizikalna terapija u svakom Domu zdravlja

Nikšićki Dom zdravlja bogatiji je od danas za savremenu jedinicu fizikalne terapije. Time je primarna zdravstvena zaštita podignuta na još veći nivo budući da će pacijenti imati na rapolaganju moderno opremljene ambulnate. Iz Ministarstva zdravlja najavljuju otvaranje sličnih ambulanti širom države.

On je otvorio ambulantu i prostor za fizikalnu terapiju u Domu zdravlja u Nikšiću, za čiju adaptaciju i opremu je utrošeno oko 60 hiljada eura, obezbijeđenih iz donacije.

“Stanovnici Nikšića mogu da u svom gradu dobiju najsavremenije usluge fizikalne terapije, a Dom zdravlja nastavlja sa unaprjeđenjem standarda dostupnosti I kontinuiranosti zdravstvene zaštite i za pacijente susjednih Opština Plužina i Šavnika”, rekao je Hrapović.

On je podsjetio da su do sada usluge fizikalne terapije nikšićki fizioterapeuti pružali samo djeci sa posebnim potrebama, a u fizikalnoj jedinici Opšte bolnice.

“Dom zdravlja će, pored dva radno angažovana, u novom prostoru uposliti još šest fizioterapeuta od kojih će jedan raditi u zdravstvenoj stanici u Šavniku, gdje je prilagođen prostor za pružanje usluga fizikalne terapije”, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, razvijanjem održivog modela servisa fizikalne terapije na primarnom nivou doprinijeće se podizanju kvaliteta života građana i prevenciji komplikacija koje mogu nastati kao posledica bolesti, kao i funkcionalnih deformiteta kičme kod djece i omladine.

Direktor Doma zdravlja u Nikšiću, Veselin Bulatović, istakao je da su u toj zdravstvenoj ustanovi značajno podignuti kvalitet i dostupnost primarne zdravstvene zaštite otvaranjem fizijatrijske ambulante i fizikalne terapije primarnog nivoa, a prethodno internističke i oftamološke ambulante.

”Za potrebe fizikalne terapije potpuno je rekonstruisan i adaptiran prostor uz svesrdnu podršku lokalne uprave. Nabavljena je najsavremenija oprema za rad, a novac je obezbijeđen iz donacije pokojnog Milorada Perovića”, rekao je Bulatović.

U Domu zdravlja, kako je precizirao, u ambulanti za fizikalnu medicinu angažovana je doktorka Nada Grbović koja će dva puta pregledati pacijente, a radiće osam fizioterapeuta u dvije smjene, od kojih jedan u Zdravstvenoj stanici u Šavniku.

Bulatović je naveo da je opremu za fizikalnu terapiju za potrebe Zdravstvene stanice donirala Opština Šavnik.

”Naša ustanova u Nikšiću otvaranjem Centra za djecu sa posebnim potrebama prije dvije godine angažovala je dva fizioterapeuta, koji su do sada pružili usluge fizikalne terapije za više od 400 djece”, rekao je Bulatović.

On je naveo da, pored sprovođenja fizikalne terapije u Domu zdravlja, prema izvještaju doktora specijaliste za fizikalnu medicine fizioterapeuti te ustanove obavljaće i u kućnim uslovima.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, podsjetio je da je nedavno u Domu zdravlja, u saradnji sa Ministarstvom, realizovan i projekat energetske efikasnosti.

“Sve to pokazuje da Ministarstvo i Fond zdravlja brinu o popravljanju stanja u zdravstvu. Mislim da se ide zaista velikim koracima naprijed, što pokazuju i promjene koje se dešavaju u Kliničkom centru u Podgorici”, ocijenio je Grbović.

Opština Nikšić je, kako je istakao, uvijek spremna za sve takve projekte da pomogne maksimalno koliko može.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније