Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 09. 2018. 15:45   >>  20:07 67

VLADA CG

Nema mišljenja VK, SPC podmetnula falsifikat

Venecijanska komisija je demantovala tvrdnje pojedinih zvaničnika SPC, prema kojima je Vlada sakrila navodno mišljenje VK o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Iz Vlade poručuju da su se zvaničnici SPC, na ovaj način, pridružili parapolitičkoj intrigi, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije.

Kako je saopšteno iz Vlade, VK navodi da je greškom objavila radni dokument, ali da on nikada nije poslat Vladi Crne Gore, niti ga je potvrdila VK.

VK je reagovala na navode dnevnog lista Dan, koji je objavio informaciju da su Venecijanska komisija i OEBS/ODHIR-a u mišljenju koje su prije tri godine dostavili Vladi Crne Gore, ocijenili da konfiskacija crkava i njihove imovine koju je Vlada planirala nacrtom Zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine predstavljala bi kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojom se garantuje pravo na mirno uživanje imovine.

"Taj dokument nikad nije bio upućen crnogorskim vlastima. Rad na njemu nikada nije završen, jer se odnosio na nacrt, zakona koji je kasnije odbacilo Ministarstvo za ljudska i manjiska prava. U to vrijeme dogovoreno je da se pripremi novi nacrt zakona i da se dostavi Venecijanskoj komisiji na mišljenje", saopštili su iz VK.

Apsolutna su neistina tvrdnje predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je Vlada sakrila od građana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

„Drskost i nesumnjiva zla namjera sa kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti“, poručili su iz Vlade.

Istina je, poručuju iz Vlade, da mišljenje Venecijanske komisije, ne samo da nije dostavljeno Vladi Crne Gore, već nije nikada ni sačinjeno.

„Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici SPC je, dakle, običan falsifikat. Vlada Crne Gore će, bez obzira na ovu prljavu kampanju započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode vjeroispovijesti i jednakosti svih vjerskih zajednica u građanskoj Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Vlade.

 

 

Пратите нас на

Коментари67

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније