Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

15. 09. 2018. 08:50 >> 08:39
3

URUČENI SERTIFIKATI U ANKARI

Naš novinar obučen za ratno izvještavanje

Novinarima Portala RTCG Filipu Rakonjcu i Bakimu Čobeljiću iz TV Teuta u Ankari su uručeni sertifikati za uspješno završen kurs izvještavanja u ratnim i kriznim uslovima.

Njih dvojica su prvi novinari iz Crne Gore koji su, nakon 12 dana zahtjevnih obuka, uspješno završili Anadoliji kurs za ratno novinarstvo.

Pored Rakonjca i Čobeljića, sertifikate je dobilo još 22 novinara i fotoreportera iz BiH, Srbije, Avganistana, Bangladeša, Filipina, Kameruna Kenije, Nigerije, Pakistana, Somalije, Šri Lanke i Jemena. Obuku su vodili policijski eksperti, uključujući specijalne snage, a pod pokroviteljstvom agencije TIKA.

Kurs je uključivao prvu pomoć, preživljavanje u vodi, trening sa specijalnim snagama, marš od 15 km tokom kojeg nisu spavali 48 sati. Cilj je bio da se simulira ratno stanje.

Učesnike kursa budile su uzbune pucnjima i šok bombe.

Na kursu je korišćena isključivo bojeva municija i eksplozivi, kako bi novinari osjetili stres stvarne ratne borbe. Oni su prošli i osnovnu obuku prepoznavanja eksploziva i njihovog dejstva i reagovanja u slučaju elementarnih nepogoda. Svi elementi na kursu su ocjenjivani, a samo oni novinari koji su uspješno prošli sve faze dobili su sertifikate.

Najboljim polaznicima obuke certifikate i priznanja uručio je zamjenik generalnog direktora i glavni i odgovorni urednik Agencije Anadolija Metin Mutanoglu.

Mutanoglu je u obraćanju na ceremoniji podsjetio kako je ovo 13. program obuke ratnog novinarstva koji organizuje AA.

"Ovdje nije samo riječ o programu koji je namijenjen samo turskim medijima ili samo uposlenicima AA. Cilj nam je bio da se u ovaj program uključe naše kolege novinari iz svih dijelova svijeta. U tom smislu smo imali veoma značajnu podršku agencije TIKA-e. Naravno tu su i Policijska akademija, Oružane snage Turske, AFAD, svi su uložili mnogo truda", istakao je Mutanoglu, zahvalivši im se na podršci.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније