Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 09. 2018. 20:06   >>  20:44 25

REAGOVANJE

Vlada neće saopštenjima polemisati sa SPC

Vlada Crne Gore neće saopštenjima polemisati sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) budući da je Venecijanska komisija demantovala tvrdnje te vjerske organizacije, rečeno je TVCG nezvanično iz Vlade.

Venecijanska komisija je juče demantovala tvrdnje pojedinih zvaničnika SPC, prema kojima je Vlada sakrila navodno mišljenje VK o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. 

TVCG je iz Vlade nezvanično rečeno da je tvrdnja zvaničnika SPC da Vlada Crne Gore namjerava da "konfiskuje crkvenu imovinu" besramna politička manipulacija onih koji žele na svaki način da obezbijede da ostanu van pravnog poretka Crne Gore, pa im se čini da će do tog cilja najlakše stići obmanjivanjem građana Crne Gore.

"Vlada je odgovorno pristupila pripremi zakona koji će, poštujući najviše međunarodne pravne standarde, urediti ovu oblast ljudskih sloboda i prava i omogućiti svima, bez diskriminacije, uživanje pune slobode vjere ili uvjerenja, čime će pojedini iz Mitropolije crnogorsko primorske SPC izgubiti uporište za vjekovnu kleronacionalističku manipulaciju o navodnoj ugroženosti, a zapravo zloupotrebu religije u nacionalističke svrhe", saopšteno je nezvanično iz Vlade.

Nakon što je iz Venecijanske komisije saopšteno da dokument o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti nikada nije proslijeđen Vladi, iz Mitropolije crnogorsko primorske tvrde da su ga oni preuzeli sa sajta Venecijanske komisije i negiraju da je u pitanju falsifikat. Ministar za ljudska i manjinska prava Mehnet Zenka demantuje tvdnje da je taj Vladin resor tri godine skrivao dokument. U Crnogorskoh pravoslavnoj crkvi (CPC) ponašanje SPC vide kao brutalan pristisak na Crnu Goru, i njen suverenitet.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније