Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 09. 2018. 07:10 >> 06:52
3

KRIVOKAPIĆ TRAŽI

Ljekari da ne primaju manje od drugih

Sindikat prosvjete formirao je radni tim koji je već počeo da radi na usklađivanju kolektivnog ugovora sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, a za petnaestak dana i Sindikat zdravstva započeće pregovore sa svojim resornim ministrom, Kenanom Hrapovićem na istu temu.

 

I dok su prosvjetari već počeli da rade na usklađivanju zarada, njihove kolege iz Sindikata zdravstva uskoro će sjesti za pregovarački sto sa resornim ministrom Kenanom Hrapovićem.

“Početkom oktobra imamo sastanak sa ministrom o povećanju zarada na osnovu usaglašavanja kolektivnog ugovora sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Ministar prosvjete je to bez problema odradio, mi ćemo takođe tražiti usaglašavanje, jer zakon postoji", kazala je Dnevnim novinama predsjednica Sindikata zdravstva dr Ljiljana Krivokapić i dodala da nemaju šta da povećavaju, već samo da zarade u zdravstvu izjednače sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

To, kako je rekla, treba da se uradi i samo treba da vide način na koji će to da odrade.

“Tako ćemo početi razgovor na tu temu, jer se planira budžet, a godinama nisu opredijeljena sredstva za povećanje zarada u zdravstvu. Čak i kad smo ih povećali morali smo, što kažu, “silom na sramotu. Sačekaćemo, kad je rekao ministar početkom oktobra onda ćemo to da ispoštujemo, rekla je Krivokapić.

Ona ističe da ne traže povećanje, već samo da ne primaju manje od drugih.

“Iako je naš ministar bio decidiran da premijer ne dozvoljava do 2020. povećanje zarada, do fiskalne konsolidacije, mi ne tražimo povećanja zarada nego jednostavno da ne primamo manje nego drugi pošto postoji Zakon o zaradama u javnom sektoru koji je prepoznao struku i koeficijente složenosti koji nisu jednaki kao u našem granskom kolektvnom ugovoru", zaključila je Krivokapić.

Sa druge strane prosvjetari su pošli korak dalje i formirali radni tim koji je već počeo da radi na usklađivanju kolektivnog ugovora sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

“Na osnovu rješenja ministra formiran je radni tim koji polako počinje da radi na usklađivanju zarada, a paralelno radimo na kreiranju budžeta za iduću godinu gdje bi sve ono što usaglasimo izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora ušlo u budžet za 2019. godinu, kazao je za Dnevnim novinama predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

Usklađivanje je tehnički dio posla koji, kako kaže, ide polako i za sada se sve odvija kako su dogovorili.

“Detalje još uvijek nemamo. Budžetom za 2019. startovaće i povećanje zarada prosvjetarima koje se mora uskalkulisati u budžet, jer mora da se prođe procedura. Ovo nije povećanje zarada već samo usklađivanje sa nečim što već postoji u Zakonu o zaradama u javnom sektoru. Mi samo tražimo da se uskladi naš kolektivni ugovor sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, kazao je Pavićević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније