Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 09. 2018. 12:37 >> 12:19

MUP I ZAVOD ZA TRANSFUZIJU

Memorandum će doprinijeti stabilnim zalihama krvi

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Zavoda za transfuziji krvi, potpisali su danas Memorandum kojim je potvrđena dugogodišnja saradnja dvije institucije u podršci dobrovoljnom davalaštvu krvi, promociji humanosti i očuvanju zdravlja građana Crne Gore.

Memorandum su potpisali državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović i direktorica Zavoda za transfuziju krvi, Gordana Rašović.

Pejanović je kazao da je cilj Memoranduma jače institucijalno povezivanje i afirmacija međusobne dugogodišnje redovne i uspješne saradnje.

"Želimo da damo doprinos afirmaciji najvećih ljudskih vrlina, humanosti, solidarnosti, saosjećanja, požrtvovanosti, dobrote i ljudskosti. Takođe i da na konkretan način podržimo individualne i grupne projekte koje se realizuju u cilju obezbjeđivanja stabilnih zaliha krvi i da promovišemo kulturu dobrovoljnog davanja krvi", rekao je Pejanović.

On je kazao da je razlog potpisivanja Memoranduma obilježavanje 2. oktobra, Dana unutrašnjih poslova.

"Želim da istaknem da su službenici MUP-a i Uprave policije uvijek ovdje, i u zdravstvenim ustanovama na lokalnom nivou, kada je potrebno obezijediti stabilne zalihe krvi, spasiti nekome život i obezbijediti specifičnu krvnu grupu, koja u tom trenutku nedostaje", rekao je Pejanović.

On je kazao da su prošle godine donirali oko 130 litara krvi, i dodao da očekuje da će tako biti i ove godine, a sve u zavisnosti od potreba i obezbijeđivanja stabilnih zaliha.

"Krv se daruje, ne prodaje, i zato je uzvišen ljudski čin. Nema ništa ljepše nego dati krv, svi se osjećamo ugodno i mi i oni kojima je krv potrebna", naveo je Pejanović.

Rašović je kazala da je povod okupljanja ozvaničenje i učvršćivanje postojeće dugogodišnje saradnje, čime Zavod stiče dobrog i pouzdanog partnera koji će doprinijeti osiguranju stabilnih zaliha za sve kojima je krv neophodna.

Ona je podsjetila da je Zavod referentna ustanova za transfuziološku djelatnost u zdravstvenom sistemu Crne Gore, sa prioritetnim zadatkom obezbjeđivanja dovoljnih količina sigurne krvi.

Rašović je kazala da Zavod svojom djelatnošću pruža podršku svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, za redovno liječenje pacijenata, zbrinjavanje urgentnih stanja i djelovanja u vandrednim situacijama.

"Pored ove stručne medicinske podrške, zadatak Zavoda je zdravstveno prosvećivanje cjelokupnog stanovništva o značaju obezbijeđivanja ovog lijeka humanog porijekla, čiji je jedini izvor još samo čovjek i koji moramo mi sami obezbijediti iz sopstvenih resursa", istakla je Rašović.

U tom pravcu, kako je kazala, Zavod pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a u saradnji sa instutucijama na državnom nivou sprovodi brojne aktivnosti za dobrobit građana.

"U proteklih devet mjeseci organizovano je 129 akcija dobrovoljnog davanja krvi, ukupno oko 13 hiljada donacija, sa preko 42 odsto učešća dobrovoljnih nenamjenskih davaoca krvi", navela je Rašović.

Potvrda da su na dobrom putu je, prema njenim riječima, to što je oko hiljadu i 300 davalaca prvi put doniralo krv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније