Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

18. 09. 2018. 18:58   >>  18:40 1

ZA 90% BESPRAVNIH OBJEKATA

Rožaje: Predata 1.103 zahtjeva za legalizaciju

Sekretarijatu za planiranje i uredjenje prostora i zaštitu životne sredine u Rožajama zahtjeve za legalizaciju bespravnih objekata u predvidjenom roku do 15.jula, predala su 1.103 vlasnika.

Radi se uglavnom o objektima za stanovanje, odnosno porodičnim kućama, kao i manjem broju drugih objekata. U Sekretarijatu su kazali da su zadovoljni brojem primljenih zahtjeva, interesovanjem koje su pokazali gra]ani da iskoriste povoljnosti koje nudi novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Smatraju da bi procesom legalizacije moglo da bude obuhvaćeno više od 90 odsto tih objekata, ali da će se o tome znati preciznije kada se prikupi potrebna dokumentacija i obiđu objekti koji su predmet legalizacije.

"U toku je prikupljanje dokumentacije za sve objekte za koje smo primili zahtjeve za legalizaciju. Čekamo i da se uradi i takozvani orto-foto snimak,n akon čega ćemo znati koji objekti će moći da se legalizuju. Prema našim saznanjima, očekujemo da će procesom legalizacije biti  obuhvaćeno više od 90 odsto bespravno podignutih objekata koji se nalaze u individualnom vlasništvu i svi objekti koji su u opštinskom ,odnosno državnom vlasništvu", kazali su za Radio Crne Gore iz Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Naglasili su da nemaju preciznu evidenciju ukupnog broja nelegalnih objekata na tom području, ali da se svakako radi o više od 2.000.

Osim pet objekata za koje nije na vrijeme predata potrebna dokumentacija (Sportska dvorana, Vatrogasni dom, tri školsaka i jedan vjerski objekat), svi ostali nelegalni objekti se nalaze u privatnom vlasništvu.

Najviše takvih objekata je izgrađeno na rubnim područjima grada, i to u predjelu Bandžovog Brda, Zeleni, Hurija, Klekovače,Ibarca...

Inače, prema opštinskoj odluci o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte cijena po m2 za prvu zonu iznosi 30 eura,drugu 25 i treću 20 eura, dok je za ostale zone cijena po metru kvadratnom simbolična.

U sekretarijatu procjenjuju da će od legalizacije objekata čiji su vlasnici podnijeli zahtjeve budžet opštine prihodovati preko milion eura.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније