Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

19. 09. 2018. 07:40   >>  07:21

PROMJENA VREMENA

Nakon vrele sedmice stiže zahlađenje

Neuobičajeno toplo i sunčano vrijeme u Crnoj Gori zadržaće se do kraja sedmice, čime se ovo ljeto ubraja među one sa najviše tropskih dana u posljednjih 70 godina, kazao je meteorolog Branko Micev.

"Do subote se očekuje uglavnom sunčano i toplo vrijeme, neuobičajeno toplo za ovo doba godine. Temperatura vazduha će biti oko 30 stepeni. Imamo neobičan broj tropskih dana tokom ove sezone. Juče je bio 114. tropski dan na području Podgorice, tako da je ovogodišnja sezona druga po redu po broju tropskih dana u posljednjih 70 godina. Rekordan broj tropskih dana bio je 2003. godine. Riječ je o kontinuitetu dana tokom kojih temperature tokom dana dostižu 30 stepeni", rekao je Micev za Dnevne novine.

Kako kaže, tako će biti do petka i subote, kada se u pojedinim mjestima mogu očekivati kratkotrajne padavine. Od ponedjeljka pak, čeka nas značajno osvježenje i kiša.

"U petak i subotu, u kontinentalnim planinskim oblastima dolaziće do pojačanog razvoja oblačnosti sa uslovima za lokalnu kratkotrajnu pojavu kiše u popodnevnim satima. Negdje u periodu, počev od ponedjeljka, na osnovu prognostičkih materijala u ovom trenutku, očekuje se promjena vremenskih prilika', kaže Micev.

Tako se, navodi on, od 24. pa sve do 28. septembra očekuje promjenljivo, pretežno oblačno, osjetno hladnije vrijeme, povremeno sa kišom i jakim sjevernim vjetrom.

"Dakle, sam kraj septembra će biti osjetno hladniji i očekuje nas promjenljivo vrijeme sa kišom i vjetrom. To će biti posljedica hladnog talasa sa sjevera Evrope koji će zahvatiti naše krajeve. Međutim, moguće je da će doći do promjene položaja tog sistema, što može usloviti promjenu meteoroloških prilika na terenu. Zbog toga se u septembru dešavaju najdrastičnije i najbrže promjene u ovom dijelu Evrope", napominje Micev.

Inače je septembar u ovom trenutku u znaku velikog deficita padavina, ostvareno je oko 20 odsto od uobičajene količine. Komentarišući prognoze za jesen koje se mogu pročitati na pojedinim sajtovima, Micev kaže da je riječ o vrlo nepouzdanim podacima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније