Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

20. 09. 2018. 11:47   >>  17:14 10

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Očekujem dogovor Vlade i sindikata

Crnogorski predsjednik, Milo Đukanović, očekuje da će Vlada i sindikati uspjeti da usaglase stavove po pitanju Nacrta izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i da neće biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima.

„Optimista sam da će se naći rješenje između nadležnog Ministarstva i Vlade s jedne strane i sindikata sa druge i da će Crna Gora nastaviti da se skladno ekonomski i demokratski razvija“, kazao je Đukanović novinarima nakon otvaranja Ministarske konferencije pod nazivom Zadužbina budućnosti.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG) najavili su ranije da će pokrnuti peticiju za raspisivanje državnog referenduma ukoliko se ne prihvati njihov zajednički predlog na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO. Sindikati su najavili i mogućnost organizovanja protesta ili generalnog štrajka, ukoliko parlament ne podrži inicijativu o raspisivanju referenduma.

Đukanović je rekao da je optimista i da vjeruje da neće zaista biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima.

„Vjerujem da neće biti potrebe ni za nečim što bi dovodilo u pitanje ono što je veoma važan kvalitet crnogorskog društva danas, a to je socijlna politička i bezbjedonosna stabilnost“, poručio je Đukanović.

On je saopštio da je, kao premijer, često bio u prilikama da se suoči sa takvim problemima.

„Razumijem stanovište sindikata i njihovu želju da zaštite ono što su radnički interesi. Ponekad se ti interesi ne podudaraju sasvim sa onim što je strategija budućeg ekonomskog i društvenog razvoja tzemlje“, naveo je Đukanović.

On je dodao da, kao čovjek koji je dugo vodio vladu i koji se danas nalazi na čelu države, snažno podržava takvu državnu političku strategiju.

„Znam da ćemo i u Vladi i na drugim mjestima pokazati potrebnu senzibilnost prema onome što su očekivanja jedne značajne strukture crnogorskog društva, kao što su radnici okupljeni u okviru sindikata“, zaključio je Đukanović.

 

Iz Vlade su ranije saopštili da neće povući Nacrt zakona o PIO, kojim se predviđa da muškarci ubuduće u penziju idu sa 67, a žene sa 65 godina starosti i 40 godina radnog staža.

Predstavnici oba sindikata predlažu da 40 godina staža osiguranja ostane jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, kao i da se smanji starosna granica za penzionisanje na 65 godina života za žene i muškarce.

Oni zahtijevaju da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada u najboljih 20 godina i da najniža ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, odnosno da starosna ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti manja od 55 odsto mjesečne zarade.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније