Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2018. 07:45   >>  11:09 53

VLADA HRVATSKE

Učinićemo sve da vratimo "Jadran"

Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi školski brod Jadran bio vraćen pod hrvatski barjak, jer je to plovilo vlasništvo Republike Hrvatske, saopšteno je Portalu RTCG iz hrvatskog Ministarstva odbrane.

 

Komentarišući nedavnu izjavu ministra odbrane Crne Gore, Predraga Boškovića, da najpoznatiji jedrenjak ostaje u Crnoj Gori, iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) nam je saopšteno da je "školski brod Jadran vlasništvo Republike Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije".

"Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi spomenuti brod bio vraćen pod hrvatski barjak, a od Crne Gore očekujemo sprovođenje dogovora o sukcesiji i poštovanje međunarodnog prava", navodi se u odgovorima MORH-a.

Podsjećaju da je Republika Hrvatska, kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa, pristala na mogućnost zajedničkog korišćenja školskog broda Jadran u svrhu školovanja kadeta dvije zemlje.

"Međutim, matična luka školskog broda Jadran može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. godine, kada je taj brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen", istakli su iz MORH-a.

Podsjećamo, spor oko "Jadrana" je nastao zato što Hrvatska svoje pravo nad jedrenjakom temelji na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci "Lora" u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata u SFRJ postignut dogovor da se naoružanje i vojne instalacije koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod "Jadran", koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom "Arsenalu", ostao u posjedu Crne Gore.

Tokom nedavne proslave 85. rođendana Jadrana u Tivtu, iz Mornarice Vojske Crne Gore je saopšteno je školski brod dio crnogorske flote i da služi za obuku pomorskog kadra, te da je u crnogorskom vlasništvu.

U nedavnoj analizi AP-a navedeno je i da je školski brod jedina tačka sporenja između Podgorice i Zagreba

I. Pejović

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније