Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

21. 09. 2018. 08:13   >>  07:54 2

SVE VIŠE PREVARA

Ne nasijedajte na sumnjive ponude na Fejsbuku

Veliki broj građana se u posljednje vrijeme obratio Agenciji za zaštitu ličnih podataka, zbog sumnje da su njihovi podaci zloupotrijebljeni na društvenim mrežama.

Naime, sve je više lažnih profila sa kojih se nude primamljive nagrade i brza zarada, u zamjenu za lične podatke, te stručnjaci savjetuju građane da ne nasijedaju na takav vid prevare.

Društvenom mrežom Fejsbuk ovih dana kruže lažne nagradne igre koje stižu sa lažnih profila pojedinih kompanija, a koje izgledom veoma liče na njihove zvanične stranice.

Građanima nude primamljive nagrade i od onih koji nasjednu, traže da im pošalju lične podatke.

Prema riječima člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), Radenka Lacmanovića, Agencija je evidentirala veliki broj žalbi građana koji su nasjeli na prevaru prilikom koje su, kako vjeruju, zloupotrijebljeni i njihovi lični podaci.

“Agenciji za zaštitu ličnih podataka obratilo se više građana telefonskim putem. Mnogi su izrazili sumnju da se radi o prevari i da je moguća zloupotreba njihovih ličnih podataka”, kazao Lacmanović za Dnevne novine.

On pojašnjava da u slučaju takve vrste prevare građani sami pristanu da daju podatke odgovorom na određena pitanja ili slanjem fotografije skeniranog dokumenta. Dodaje, da su uglavnom podstaknuti idejom o lakoj zaradi koju određeni profili na društvenim mrežama nude.

“Može se reći da se ovdje radi o obradi ličnih podataka na osnovu saglasnosti lica. Dakle, pristankom da odgovorite na određeni upit, prilikom pritiska na enter ili pogotovo slanjem fotografije skeniranog ličnog dokumenta vi ste neposredno dali saglasnost za obradu vaših ličnih podataka. Iz tog razloga pozivam građane da budu oprezni kada im na lak način nude da dođu do nekih nagrada do kojih obično nije tako lako stići te da ne daju lične podatke nepoznatim obrađivačima ili eventualno korisnicima”, rekao je on.

Advokatica Andrijana Razić objašnjaca da je Fejsbuk baziran na principu dobrovoljnosti što znači da se na obradu ličnih podataka od ove društvene mreže ne primjenjuju odredbe domaćeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Samim tim, napominje Razić, eventualna prevara na Fejsbuku bi se morala dokazati.

“Nesporno je da je u posljednje vrijeme učestala pojava pojavljivanja lažnih profila na ovoj društvenoj mreži, i to kako drugih ljudi, tako i raznih društvenih organizacija, firmi itd. Međutim, da bi pravljenje lažnog profila na društvenoj mreži eventualno imalo elemente nekog krivičnog djela, mora se postaviti pitanje sa kojim ciljem (namjerom) je taj lažni profil napravljen, šta tačno zahtijeva od korisnika društvene mreže, da li se tim radnjama nekom pribavlja korist a korisniku nanosi neka konkretna šteta”, kazala je Razić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније