Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

21. 09. 2018. 09:50   >>  09:31 2

VUČINIĆ O ZAKONU O PIO

Što prije organizovati radničke proteste

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma oko Zakona o PIO samo je gubljenje vremena i zavaravanje radnika, pa bi stoga trebalo što prije organizovati radničke proteste i primorati nadležno ministarstvo da povuče zakon, ocijenjeno je iz Radničke partije.

Iz stranke na čijem je čelu Janko Vučinić ocijenjeno je da bi u predlog zakona trebalo ugradi zahtjeve da 65 godina života bude gornja granica za odlazak u penziju, te da se sa 40 godina penzijskog staža može otići u penziju bez drugog uslova koji se odnosi na godine života.

Jedan od njihovih zahtjeva je da se za obračun penzije računaju 20 najboljih godina, da najmanja penzija ne može biti manja od 80% minimalne zarade i da penzija za puni radni staž od 40 godina ne može biti manja od 55% prosječne zarade, te da se granica za ostvarivanje porodične penzije za udovca ili udovicu snizi sa 52 na 48 godina.

Istakli su da je prikupljanje potpisa za referendum "još jedna perfidna izdaja lidera nacionalnih sindikalnih centrala i još jedna prevara crnogorskih radnika".

"Umjesto žestokog odgovora u vidu masovnih radničkih protesta u organizaciji sindikalnih centrala, za što je ovoga puta bilo jakog razloga, sindikat je opet odigrao ulogu ministarstva za čuvanje socijalnog mira, možda i lukavije nego za vrijeme Danila Popovića. Od Unije slobodnih sindikata od kojeg smo, za razliku od Saveza sindikata, očekivali da bude pravi slobodni sindikat i snažni zaštitnik radnika, ispostavilo se,da smo dobili samo umjesto vječitog Danila vječitog Srđu, kao novog ministra za održavanje socijalnog mira i smirivanje bunta obespravljenih radnika", saopštio je Vučinić.

On navodi da od prikupljenih potpisa za raspisvanje referenduma možemo oćekivati samo gubljenje vremena i zavaravanje radnika, jer će peticija biti odbačena od parlamentarne većine koja je, kako je rekao, spremna da usvoji ovakav poguban zakon kojim je predviđeno da se radi do smrti

Vučinić vjeruje i da je najavljeni generalni štrajk već sada osuđen na propast.

Blaga reakcija lidera sindikalnih centrala pokazatelj je, prema mišljenju Vučinića, da su oni "u dilu sa valstodršcima koji su po diktatu MMF-a pisali ovakave nakaradne odredbe zakona".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније