Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

21. 09. 2018. 14:09 >> 13:50

NVO PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Zlostavljane životinje ne interesuju nadležne

Neuslovna skloništa, izostanak reakcije inspekcijskih službi i pravosudnih organa, uzroci su sve većeg broja zlostavljanih životinja, poručuju iz NVO Prijatelji životinja u otvorenom pimu nadležnima i javnosti.

Iz ove NVO poručuju da su se u proteklih nekoliko godina susreli sa veoma velikim brojem problema vezanim za životinje.

"Mnogo gore od izuzetno lošeg stanja na terenu je činjenica da nadležne službe u najvećem broju slučajeva nijesu zainteresovane za rješavanje problema, kao i da ne posjeduju stručni kadar koji bi na profesionalan način radio svoj posao" navodi se u pismu.

Prve na listi prozvanih su lokalne samouprave koje, kako smatraju u ovoj NVO, ni nakon deset godina uglavnom nijesu ispunile zakonske obaveze. To ilustruju podatkom da od 24 opštine, samo njih 8 ima skloništa za napuštene životinje, ali da izuzev podgoričkog "ni jedno drugo sklonište ni približno ne ispunjava uslove propisane Zakonom".

Kažu da i pored mnogobrojnih dopisa i apela u tim neuslovnim skloništima ništa nije promijenjeno pa  pitaju "ko im dozvoljava da rade i ko je odgovoran za grubo kršenje Zakona, na štetu životinja, koje često u tim skloništima umiru u najgorim mukama".

Kao primjer navode skloništa u Nikšiću, Ulcinju i Beranama, koja se, kako tvrde, nalaze u izuzetno lošem stanju. "Uprkos mnogobrojnim apelima, dopisima i sastancima u protekloj godini tamo ništa nije promijenjeno, a nije im ni zabranjen rad, iako bi to moralo biti krajnje rješenje" smatraju u ovoj NVO. Stoga u Otvorenom pismu, pitaju kada će lokalne samouprave,i nadležno ministarstvo, koje vrši kontrolu i inspekcijski nadzor konačno početi da se bave svojim poslom.

NVO Prijatelji životinja ukazuje i na problem nepostojanja inspekcijskih službi, koje bi kontrolisale neodgovorne vlasnike životinja, kako na javnim površinama, tako i na privatnim posjedima.

"Mnogo puta smo bili svjedoci da vlasnici drže životinje u nehumanim uslovima, podnosili smo prijave, ali bi uvijek dobijali izvještaj od Veterinarske inspekcije da su uslovi dobri. Po njihovom mišljenju dobri uslovi su očigledno dok god ta životinja može da diše", navodi se u apelu.

Takođe opominju da postoji ne mali broj neodgovornih vlasnika, koji pse opasnih rasa šetaju bez povodca i zaštitnih korpi i na taj način ugrožavaju bezbijednost građana i drugih životinja. Podsjećaju i na to da na javnim površinama ostaje izmet, koji vlasnici ne kupe, iako su u obavezi to da urade.

Iz ove NVO ukazuju i na kako kažu neodgovoran odnos pravosudnih organa, "koji i pored izuzetno velikog broja podnijetih prijava i prikupljenih dokaza protiv izvršilaca teških krivičnih djela na štetu životinja, ne kažnjavaju počinioce, a u većini slučajeva ih čak i ne procesuiraju".

Posljedica toga je  naglašavaju sve veći broj ubijanja, masovnih trovanja i zlostavljanja životinja.

"Ovim putem ih javno pitamo zašto ignorišu naše zahtjeve i molbe i kada će odgovorni za ovakvo stanje konačno snositi odgovornost pred građanima koji ih plaćaju da rade?" zaključuje se u otvorenom pismi NVO Prijatelji životinja upućenog nadležnima i javnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније