Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

22. 09. 2018. 06:52 >> 06:35

POPRAVIĆE STARI

Stiže novi aparat za spoljašnje zračenje

Aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore koji ne radi već deset dana trebalo bi da bude popravljen naredne sedmice. Za mjesec, na klinici za onkologiju biće instaliran i novi aparat za zračenje.

Direktor Klinike za onkologiju, dr Vladimir Todorović, kazao je da bi zračenje trebalo ponovo da počne u ponedjelja ili utorak.

"I uspjeli smo da izdejstvujemo da inženjer čim završi ne ode odmah nazad, nego da ostane ovdje da isprati aparturu, da ukoliko dođe do kvara da bi mogao da iskoriguje da ovi pacijenti koji su na zračenju dobiju kontinuitet koji je njima značajan. Ako se napravi veća pauza, to nije dobro ni za liječenje, ako je manja, može da se nadomjesti. Ali imamo to u vidu da neki drugi vidovi mogu da se uključe, sistemska hormnonska terapija", kazao je Todorović.

Stari aparat sve češće se kvari, a uzrok je, kaže načelnik Onkološke klinike, preopterećenost, jer bilježe rekoradan broj pacijenata, čak hiljadu i osamsto. Zato se, za otprilike mjesec, očekuje instaliranje novog aparata za zračenje.

"Novi linearni aparat stiže idućeg mjeseca u Crnu Goru. međutim neće odmah startovati sa terapijom, jer treba da se izvrše neka baždarenja i mjerena i ekipe da se formiraju. Tako da ćemo na taj način da nadomjestimo probleme sa starima aparatom. Mislim da ćemo da ga relaksiramo, jer ćemo da zračimo neke kraće terapije, jednom ili 5-10 zračenja".

Terapiju spoljašnjeg zračenja prima 90 pacijenata dnevno na Klinici za onkologiju. Obaviješteni su da trenutno aparat ne radi i biće pozvani čim se otkloni kvar.

Marija Radulović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније