Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 09. 2018. 09:46 >> 09:29

MOŽDA I SNIJEG

Jesen donosi hladan arktički vazduh

Hladna vazdušna masa polarnog porijekla donijeće Crnoj Gori narednih dana osjetno zahlađenje i pad temperature.

 

To je Portalu RTCG saopštio meteorolog Dragan Burić, koji je kazao da će se još danas zadržati pretežno sunčano i toplo vrijeme, jer se tokom ponedjeljka popodne očekuje naglo pogoršanje vremena.

"Naime, hladna vazdušna masa polarnog porijekla u nedjelju će se širiti sa sjevera preko Centralne Evrope u pravcu Balkana. U ponedjeljak će polarni talas zahvatiti veći dio Balkana, a od sredine dana perifernim dijelom i našu državu, uslovljavajući nagli pad temperature, popodne uslovi za povremenu kišu, ponegdje je moguć i po koji pljusak sa grmljavinskim procesima", kazao je Burić.

On je rekao da je u noći između ponedjeljka i utorka u najvišim djelovima planina na sjeveru države, na visinama oko 2.000 metara nadmorske visine, moguća i po koja sniježna pahulja.

"Vjetar u skretanju na sjeverni smjer i u pojačanju, krajem dana u ponedjeljak i tokom noći na udare jak do olujni sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U utorak i srijedu pretežno sunčano, ali i dalje vjetrovito i svježe, na sjeveru prohladno, u višim planinskim predjelima hladno - moguća je i pojava jutarnjeg mraza", kazao je Burić.

Najavljuje i da se tokom ova tri dana očekuje kumulativni pad temperature za oko 10 stepeni, a na sjeveru i više.

"U srijedu krajem dana vjetar će postepeno slabiti, a od četvrtka dnevna temperatura će biti u porastu", istakao je Burić.  

Analizirajući vremenske prilike za prve dvije dekade septembra, Burić kaže da su bile toplije od prosjeka u svim mjestima u Crnoj Gori.

"U Podgorici je srednja temperatura dosadašnjeg dijela septembra viša za 3,2 stepena. Srednja maksimalna temperatura je viša za 4,1 a srednja minimalna za 2,4. Svi dosadašnji dani septembra u glavnom gradu imali su ljetnji karakter, a bilo je pet tropskih noći i 21 tropski dan", kazao je Burić.

S obzirom na to da se i danas očekuje temperatura viša od 30 stepeni, u ovoj godini će to, prema riječima Burića, biti 119 tropski dan u glavnom gradu.

"Drugim riječima, 2018. godina biće druga na listi po broju tropskih dana u Podgorici od 1949. godine. Samo je 2003. godina imala više tropskih dana - ukupno 122 dana", kazao je on. 

Što se tiče padavina, septembar će ostati kao deficitaran u cijeloj državi.

"Primjera radi, u dosadašnjem dijelu mjeseca u Podgorici je registrovan samo jedan padavinski dan sa devet litara kiše, što čini deficit od 92% u odnosu na uobičajenu količinu padavina u septembru. Slično je i u ostalim mjestima", kazao je Burić.

I. Pejović

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније