Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M

25. 09. 2018. 07:40 >> 07:32
3

IZ KC SAOPŠTILI

U Klinici za onkologiju dnevno na zračenju 150 pacijenata

Aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju i dalje ne radi, ali kvar će ubrzo otkloniti. Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da su nabavili još jedan aparat, čija instalacija je u toku.

“Ovlašćeni serviser radi na otklanjanju kvara i naša su očekivanja da će aparat brzo biti funkcionalan. Serviser će ostati nekoliko dana kako bi ispratio rad aparata, da bi se spriječili eventualni problemi u radu i pacijentima obezbijedio kontinuitet u terapiji zračenjem”, naveli su iz te zdravstvene ustanove, piše Pobjeda.

Postojeći aparat za spoljašnje zračenje, kako su pojasnili iz Kliničkog, podložan je povremenim kvarovima, kojima između ostalog doprinosi njegova opterećenost.

“Ranije se dnevno zračilo od 45 do 50 pacijenata, a u posljednjih sedam godina taj broj se utrostručio. Na godišnjem nivou bilo je oko 15.000 pregleda, a sada ima oko 25.000, dakle 10.000 više. Ovaj trend rasta oboljelih od raka nije karakterističan samo za Crnu Goru već i za region i svijet uopšte, zbog produženog starosnog ljudskog vijeka, kao i loših navika naših građana, odnosno, faktora rizika, a na koje svaki pojedinac može da utiče, a to su konzumiranje duvana, alkohola, zatim gojaznost”, upozorili su iz Kliničkog centra.

Najnoviji podaci GLOBOCAN-a pokazuju da je od početka godine u našoj zemlji registrovano 2.366 novooboljelih od raka, dok je od ove opake bolesti umrlo 1.287 osoba.

Iz Kliničkog centra ističu da se kod onkoloških oboljenja promjene ne dešavaju preko noći, tako, na primjer, da bi se razvio karcinom dojke od jednog centimetra potrebno je od pet do 10 godina.

“Zbog toga su neophodne preventivne mjere kako bi se smanjio broj oboljelih. Važno je da građani znaju da se onkološkim pacijentima u našoj ustanovi pristupa multidisciplinarno, gdje ljekari različitih specijalnosti zajedno donose odluku o daljem liječenju. Ovakav pristup nemaju mnoge zdravstvene ustanove koje se svakodnevno reklamiraju u raznim medijima”, naveli su iz KCCG, dodajući da se za liječenje onkoloških pacijenata primjenjuju i drugi vidovi terapije, kao što su hemioterapija i ljekovi koji u pojedinim slučajevima imaju bolji efekat od terapije zračenjem.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније