Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

25. 09. 2018. 14:15   >>  13:56

APEL IZ "ALFA CENTRA"

Poštujmo pravila u saobraćaju i u vanrednim situacijama

Učesnici u saobraćaju dužni su da poštuju propise u svim meteo uslovima, a institucije da podignu nivo pripravnosti kod iznenadnog pogoršanja vremena, ocijenio je izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović.

On je kazao da je ponedjeljak, kada je zbog olujnog vjetra nestalo struje, zbog čega nije radila većina semafora u glavnom gradu, što je prourokovalo saobraćajni kolaps, bio školski primjer ponašanja građana u vanrednim okolnostima.

"I institucije i građani imaju podjednaku odgovornost za ove pojave. Građani, učesnici u saobraćaju dužni su da poznaju i poštuju saobraćajne propise u svim meteo uslovima, a institucije da podignu nivo pripravnosti kod iznenadnog pogoršanja vremenskih uslova", rekao je Dedović, agenciji MINA.

On je ukazao na nepropisne radnje i kretanja motornim vozilom, vožnju po trotoarima da bi se izbjegle kolone.

"U tim momentima, nažalost, gube se sve emocije i empatija prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Moglo bi se zaključiti da se radi o sociološko-kulturološkom fenomenu, da nije riječ u stvari o situaciji u kojoj se veoma lako gube životi građana", rekao je Dedović.

On je kazao da bi redukovanje korišćenja sopstvenog vozila, strogo poštovanje propisa, pojačana regulacija saobraćaja, kontrola i kažnjavanje prekršioca uticale na veću bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i smanjenje mogućnosti povrijeđivanja i pogibija.

Dedović je ocijenio da se opravdanje ne smije tražiti u situaciji “koja se ne može kontrolisati” i koju treba pustiti da samo prođe".

"I umjesto da, nemoćni pred snagom prirode, naučimo lekciju i pripremljeni dočekamo sljedeći sličan ili složeniji dan, jednostavno se rukovodimo strategijom "bilo pa prošlo", kazao je Dedović.

On je rekao da u trenutku nestanka električne energije i prestanka rada saobraćajne signalizacije, iznenadni vjetar i metež na ulicama dodatno povećavaju andrenalin i stvaraju utisak da pravila ne važe i da je "sve dozvoljeno".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније