Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 09. 2018. 11:14 >> 10:59

KONFERENCIJA U BEOGRADU

Nezaposlenost i migracije najveći problem JIE

Visoka stopa nezaposlenosti i migracije radne snage veliki su problemi u svim zemljama jugoistočne Evrope, pa i u Crnoj Gori, zaključak je sa godišnje Konferencije Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja Jugoistočne Evrope (CPESSEC), koja je prethodna dva dana 24. i 25. septembra održana u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Zavoda za zapošljavanje, predstavnici deset zemalja članica utvrdili su smjernice za dalji rad Centra i saglasile se da je godišnje potrebno organizovati više ekspertskih radionica koje bi bile usmjerene na konkretne probleme.

Kao zajednički izazovi, svih država, prepoznati su rad sa dugoročno nezaposlenim licima, sa mladim ljudima, sa korisnicima novčane socijalne pomoći ali i saradnja sa poslodavcima.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, tokom Direktorskog kluba na temu "Iskustva u učenju prema standardima", istakao je da su zaposleni u toj insitituciji, kroz proces samoprocjene, dali ocjene gotovo identične ocjenama eksternih eksperata o snagama i slabostima crnogorskog zavoda.

"Naši programi su dosta slični onima koji se realizuju u zemljama regiona, ali i u drugim evropskim zemljama",  kazao je direktor.

Mustafić je, tom prilikom, iznio podatak da je trenutna stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori 17,19 odsto odnosno da se na evidenciji ZZZ nalazi 39.877 nezaposlenih.

Šef Biroa rada Podgorica Aleksandar Rakočević je održao prezentaciju na temu "Unapređenje aktivnih mjera za zapošljavanje – stručno osposobljavanje i profesionalni razvoj kroz različite edukativne programe".

"Svi modeli obuka i usavršavanja nezaposlenih lica definisani Zakonom o zapošljavanju, kroz mjere Aktivne politike zapošljavanja, prilagođeni su stepenu zapošljivosti nezaposlenih",  kazao je Rakočević.

U stručnom dijelu konferencije, načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović, govorila je o afirmativnim mjerama i programima namijenjenim poslodavcima.

Ona je izdvojila dva programa, osposobljavanje za rad kod poslodavca i za samostalan rad, koji su, za realativno kratko vrijeme, dali dobre rezultate.

ZZZ je, kako ističu,  jedan od osnivača i članova CPESSEC-a. Centar je osnovan u Beogradu 31. maja 2007. potpisivanjem Smjernica o radu CPESSEC-a.

"Potpisnice sporazuma, pored  crnogorskog zavoda, su: Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Agencija za zapošljavanje Bugarske, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Agencija za zapošljavanje Makedonije, Nacionalna služba za zapošljavanje Rumunije, Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, Turska organizacija za zapošljavanje i Nacionalna služba za zapošljavanje Mađarske", navode iz Zavoda.

Sjedište Centra svake godine se premješta u drugu državu članicu. Sljedeće godine obavezu da organizuje Konferenciju preuzela je Bosna i Hercegovina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније