Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

26. 09. 2018. 18:17 >> 18:05

NOVOSTI U TELEKOMU

Aplikacija za podršku studentima s invaliditetom

Mobilna aplikacija "Učimo zajedno", kreirana da olakša studiranje osobama s invaliditetom, od nedavno je dostupna za preuzimanje na android uređajima, a kako je saopšteno iz Crnogorskog Telekoma, riječ je o projektu vršnjačke podrške tokom studiranja.

Iz kompanije su objasnili da je riječ o projektu Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), koji je dobio podršku Telekoma na konkursu za društveno odgovorne projekte, pod nazivom "Za svako dobro 2017".

Aplikacija, kako je objašnjeno, treba da osnaži i motiviše studente s invaliditetom, doprinese međusobnom povezivanju i udruživanju, boljoj informisanosti i vršnjačkoj podršci tokom studiranja.

Koordinatorka Programa za obrazovanje i edukaciju u UMHCG, Anđela Miličić, kazala je da se studenti sa invaliditetom susreću sa brojnim izazovima i poteškoćama.

"Nepristupačan javni prevoz, nepostojanje servisa podrške, prije svega gestovnih tumača i asistencije u nastavi, nedostatak literature u prilagođenim formatima, kao i neprilagođenost nastave pojedinim kategorijama studenata s invaliditetom, nerijetko dovodi do njihovog izopštavanja i izolacije", rekla je Miličić.

Ona je dodala da bi aplikacija trebalo da doprinese povećanju stepena opšte i međusobne informisanosti mladih s invaliditetom iz oblasti visokog obrazovanja.

Ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje u Crnogorskom Telekomu, Jelena Radonjić Đurković, kazala je da je projekat "Učimo zajedno" pravi primjer kako digitalna rješenja mogu dati veliki doprinos unapređenju obrazovnog procesa i boljoj inkluziji.

"Vjerujemo da će aplikacija biti podrška mladima sa invaliditetom tokom studiranja i način da ostanu bolje informisani, motivisani i povezani sa drugima. Pozivamo organizacije civilnog društva koje imaju slične ideje da se prijave na donatorski konkurs koji je u toku", poručila je Radonjić Đurković.

Aplikacija obezbjeđuje i razmjenu literature u pristupačnim formatima, a ima za cilj bolju koordinaciju usluge prevoza za mlade s invaliditetom. Pored toga, mladi s invaliditetom imaju mogućnost da prijave nepravilnosti sa kojima se suočavaju u toku izvođenja nastave, polaganja ispita i drugih nastavnih i vannastavnih aktivnosti na fakultetima.

Iz Telekoma su saopštili da je aplikacija dostupna na Google Play Storu i da se može besplatno preuzeti.

Telekomov donatorski konkurs otvoren je do 8. oktobra. Oblasti podrške su obrazovanje i kultura, zaštita životne sredine i inkluzija osjetljivih grupa i stvaranje jednakih mogućnosti za povezivanje i uključivanje u digitalno društvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније