Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 09. 2018. 17:20 >> 17:05

NUHODŽIĆ ISTAKAO

Šengenskim akcionim planom unaprijeđena infrastruktura

Crna Gora je usvajanjem Šengenskog akcionog plana i usaglašavanjem sa tekovinama Šengena, ojačala svoj odgovor na granicama i dodatno unaprijedila infrastrukturu direktnom budžetskom podrškom Evropske unije (EU) od osam miliona eura, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić se danas prvi put zvanično sastao sa novoimenovanim ambasadorom Italije u Crnoj Gori, Lukom Zeliolijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), dobra i kvalitetna saradnja Crne Gore i Italije ostvarena kroz zajedničke projekte u oblasti policijskih poslova, bezbjednosti i globalnih izazova poput migracija, terorizma i borbe protiv organizovanog kriminala, biće dodatno osnažena kroz nove projekte.

Nuhodžić je zahvalio na podršci koju je Italija pružala Crnoj Gori u NATO integracionim procesima, i koju nastavlja da pruža na putu ostvarenja njenog drugog strateškog cilja, članstva Crne Gore u EU.

On je govorio i o zajedničkim naporima u savladavanju bezbjednosnih izazova.

„Crna Gora je u prethodnom periodu, kroz usvajanje Šengenskog akcionog plana i usaglašavanja sa tekovinama Šengena, ojačala svoj odgovor na granicama i dodatno unaprijedila infrastrukturu kroz direktnu budžetsku podršku EU od osam miliona eura, što će biti nastavljeno i u narednom periodu“, kazao je Nuhodžić.

Iskazavši punu podršku Italije integracionom putu Crne Gore ka članstvu u EU, Zelioli je naveo da je zadovoljan dosadašnjim crnogorskim napretkom i pohvalio dinamiku saradnje u oblasti policijskih poslova i migracija.

On se naročito zahvalio na nedavno iskazanoj spremnosti Crne Gore da na zahtjev Italije prihvati nekoliko migranata sa broda Dićoto, ocijenivši taj akt ne samo kao gest humanosti, već i solidarnosti dvije prijateljske države.

„Sagovornici su zajednički iskazali spremnost za dodatno unaprjeđenje saradnje kroz početak novih projekata, podršku i razmjenu iskustava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će prvi u nizu biti projekat podrške podizanju kapaciteta i razmjeni iskustava u vođenju finansijskih istraga po uzoru na Italiju, koja je u toj oblasti jedna od najuspješnijih u Evropi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније