Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 09. 2018. 13:37 >> 13:17

PRIBILOVIĆ SAOPŠTILA

Planom optimizacije smanjeni ugovori na određeno

Od usvajanja Plana optimizacije javne uprave nije bilo novog oglašavanja preko Uprave za kadrove, a prisutan je i trend smanjenja ugovora na određeno, saopštila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je danas sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomasom Haglajtnerom, otvorila sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) formirane između Evropske komisije (EK) i Crne Gore.

Pribilović je kazala da je Ministarstvo javne uprave (MJU) ozbiljno prišlo realizaciji zacrtanih ciljeva i da se sve aktivnosti koje su utvrđene strateškim dokumentima odvijaju planiranom dinamikom i da su rezultati prepoznati kako u međunarodnim okvirima, tako i na nivou domaće javnosti.

Ona je rekla da je zadovoljna što je napredak u reformi javne uprave prepoznat u međunarodnim i regionalnim izvještajima kao što su Izvještaj regionalnog WeBER projekta i Mudisa.

Prema njenim riječima, Vlada je podržala napore MJU u implementaciji Plana optimizacije javne uprave.

"U prethodna dva mjeseca od usvajanja Plana optimizacije javne uprave nije bilo novog oglašavanja preko Uprave za kadrove, a imamo i trend smanjenja ugovora na određeno, što potvrđuje da smo ozbiljno pristupili ovoj aktivnosti", navela je Pribilović.

Ona je kazala da će aktivnosti MJU ubuduće biti usmjerene na reorganizaciju državne uprave i da su nova zakonska rješenja iz predloga Zakona o državnoj upravi, uz Plan optimizacije, dobar osnov za potpunu reorganizaciju javne uprave, poštujući SIGMA-ine preporuke i evropske standarde dobre uprave.

Haglajtner je ocijenio da je proces dostigao fazu zrelog dijaloga o konkretnim politikama, koji omogućava diskusiju o rezultatima ostvarenim tokom prošle godine.

"Moram istaći da se sastanak održava upravo u trenutku kada je Evropska unija (EU) u budžet Crne Gore uplatila najveću ikada sumu. Mislim na četiri miliona eura budžetske podrške reformi javne uprave", kazao je on.

Haglajtner je podsjetio da će ta budžetska podrška donijeti Crnoj Gori do 12 miliona eura i da to, zajedno sa tehničkom podrškom od tri miliona eura čini ukupno 15 miliona eura podrške za kompleksnu i sveobuhvatnu strategiju reformę javne uprave.

Iz Ministarstva je saopšteno da će na sastanku biti razmatrani ostvareni rezultati u sprovođenju reforme javne uprave i planiranih aktivnosti sa fokusom na sprovođenje procesa optimizacije zaposlenih u javnom sektoru.

Navodi se da će se razmatrati i unapređenje službeničkog sistema, ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama, otvorenost i transparetnost podatka, pitanja razvoja i koordinacije javnih poltika i upravljanje javnim finansijama.

"Posebna grupa za javnu upravu je formirana u cilju unapređenja postojeće strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i fokus njenog djelovanja je reforma javne uprave Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je rad Radne grupe usmjeren na praćenje napretka u oblastima definisanim strateškim dokumentima, kao što su Strategija reforme javne uprave 2016-2020. i Program upravljanja javnim finansijama i drugim dokumentima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније