Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

28. 09. 2018. 08:29 >> 08:55
3

BLAGO U PODMORJU

Jedni istražuju, drugi pljačkaju

Teško je reći da li je veći izazov da se pronađe i zaštiti blago sa potopljenih brodova u crnogorskom podmorju, koje datira čak i iz perioda prije nove ere, ili borba sa organizovanom pljačkom, krijumčarenjem i rasprodajom predmeta neprocjenjive vrijednosti.

Pustošenje podmorskih arheoloških lokaliteta traje decenijama, a prvo ozbiljnije istraživanje počelo je prije manje od deset godina.

Arheolog Tanja Jabučanin kaže za TV Magazin da je teško opisati riječima o kakvoj se vrijednosti radi.  Ona je kazala da je ove godine počela druga faza projekta "Valorizacija potencijalnih arheoloskih nalazišta u Crnoj Gori".

"U planu je obilazak svih evidentiranih i zakonom zaštićenih lokaliteta, a njih nema mnogo. To su risanski akvatorij, uvala Bigovica kod Bara, olupina broda kralja Nikole u luci Bar i novoupisana olupina Galijun kod rta Kabala u hercegnovskom akvatoriju. Uz četriri zaštićena, postoji još 26 poznatih lokaliteta", kazala je Jabučanin. 

Ministarstvo kulture je nadležno za razvoj podvodne arheologije i prati sve aktivnosti u toj oblasti, u saradnji sa brojnim domaćim institucijama i ekspertima, prvenstveno sa Centrom za arheologiju i konzervaciju, američkom nautičkom fondacijom i Regionalnim centrom za obuku ronilaca.

Ministar Aleksandar Bogdanović kaže da oni podržavaju sve aktivnosti, kada se radi o podvodnim arheološkim nalazištima, ne samo istraživanje, već i obuku i edukaciju kadra.

"Smatramo da je to potencijal koji moramo da čuvamo, jer to podvodno blago jeste predmet pažnje i imamo nadu da u narednom periodu možemo napraviti opipljive rezultate", kaže Bogdanović.

Iako je rad u podmorju veoma zanimljiv i sa posebnim adrenalinskim nabojem, rijetki su oni koji mogu da se bave ovom granom arheologije, koja je dugo zanemarivana.

 

Marija Jabučanin kao arheolog, ali i ronilac prava je osoba koja moze da kaže šta su ključni problemi. Ona navodi da je potrebno p rventsveno znati šta imamo, da bismo to mogli da zaštitimo, avažno bi bilo i osnivanje Centra za podvodna arheološka istraživanja. Nedostaje i zakonski okvir.

"Potreban je zakon koji bi se ticao podmorja, a u podzakonskim aktima nema pravilnika o ronjenju na arheološkim lokalitetima“, kaže ona.

Da je nedostatak zakonske regulative u ovoj oblasti goruće pitanje, tvrde i u Centru za obuku ronilaca, čiji direktor Vesko Mijajlović navodi primjer evidentnog uništavanje dva lokaliteta u blizini budvanske obale, iz IV i III vijeka prije nove ere.

"Propis koji je postojao, ukinut je 2011, a upravo u to vrijeme smo napravili značajna otkrića. Nakon toga svi pokušaji našeg Centra da učinimo nešto, da se naprave propisi koji će ponovo uspostaviti kontrolu u oblasti podvodnih aktivnosti, nisu uspjeli. Nema pomaka, iako je Vlada u međuvremenu donijela tri zaključka", kaže Mijajlović.

Dok brojne institucije i stručnjaci rade u različitim segmentima istraživanja i očuvanja hidroarholoskih lokaliteta , pljačkaši, krijumčari i ilegalno trežište umjetnina takođe nastavljaju svoj posao .

U narednom TV Magazinu govorićemo detaljnije o tome kako blago crnogorskog podmorja pred očima svih nas nestaje, čime se krijumčari služe i da li smo svi odgovorni kada je naša kulturna baština ugrožena.

Olja BULATOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније