Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

28. 09. 2018. 13:40 >> 13:34
1

NACIONALNA KONFERENCIJA

Odgovornost preduslov efikasne borbe protiv korupcije

U Crnoj Gori je, za borbu protiv korupcije, potreban proaktivniji pristup i saradnja svih nadležnih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, a podrška organizacija civilnog društva, medija i građana je preduslov za rezultate na tom polju.

To je ocijenjeno na nacionalnoj konferenciji u okviru projekta “Smjestimo korupciju u muzej!” koju su organizovali Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je da su, integritet lokalnih službenika i namještenika i borba protiv korupcije na lokalnom nivou, ključne odrednice novog pristupa u funkcionisanju jedinica lokalne samouprave.

Ona je poručila da borba protiv korupcije mora biti društvena akcija najširih razmjera, u koju će se, kako je navela, uključiti svi državni organi, zainteresovane organizacije, privredni subjekti, nevladine organizacije, građani i mediji.

Izvršna direktorica CGO, Daliborka Uljarević, kazala je da su posljedice korupcije na društvo višestruke i složene, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

„One su posebno vidljive i direktno utiču na život građana i građanki u njihovim zajednicama i kao takve imaju najštetnije posljedice. Kako bi se lokalne zajednice efikasnije suprostavile korupciji potrebno je, prije svega, realno sagledati uslove i uzroke koji podstiču njeno nastajanje, funkcionisanje i razvijanje i jasno mapirati oblasti koje su najpodložnije korupciji“, istakla je Uljarević.

Ona je kazala da u Crnoj Gori ne postoji sveobuhvatna i realna analiza stanja od strane institucija kad je u pitanju korupcija.

„Ne vidimo ni njihove mjerljive rezultate, a postojeći mehanizmi su nefunkcionalni, jer ne proizilaze iz strateškog pristupa u rješavanju ovog problema, već iz formalističkog usvajanja dokumentata radi njihovog usvajanja i pokušaja da se ovaj problem stavi pod tepih. Tako se stiče utisak da institucije u Crnoj Gori više hrane, prikrivaju i štite koruptivne i korupcioni sistem nego što rade na obeshrabrivanj onih koji taj put biraju, njihovom otkrivanju i procesuiranju“, navela je Uljarević.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Špic, ocijenio je da je Crna Gora postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije, navodeći da je ta pojava još uvijek prisutna u brojnim oblastima "i izaziva zabrinutost“.

On je rekao da lokalna samouprava predstavlja najbliži nivo građanima. „Javna odgovornost donosioca odluka u lokalnim samoupravama jeste preduslov za efikasnu borbu protiv korupcije", poručio je Špic.

On smatra da lokalna samouprava treba da nađe inovativna rješenja i koristi moderne prakse menadžmenta, „po principima transparetnosti i jednakog pristupa“.

„Prevencija korupcije ima prednosti. Ona doprinosi rastu prihoda opštine, većim mogućnostima za razvoj lokalnih zajednica, omogućava da građane stavi u centar pažnje lokalnih organa i utiče na povjerenje javnosti. To su prinicipi na osnovu kojih lokalne zajednice u EU funkcionišu. Crna Gorta, kao buduća članica, se podstiče da teži ka tome“, istakao je Špic.

Projekat “Smjestimo korupciju u muzej!” realizuje Centar za građansko obrazovanje CGO u partnerstvu sa NVO Centar za monitoring i istraživanje CeMI, NVO Bonum iz Pljevlja, NVO UL-Info iz Ulcinja i NVO Za Druga iz Petrovca, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Agencijom za sprječavanje korupcije (ASK) i uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i predstavlja treću fazu šireg programa CGO-a sa ciljem doprinosa smanjenju korupcije na lokalnom nivou.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније