Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

30. 09. 2018. 13:10 >> 12:49
4

HRAPOVIĆ ZADOVOLJAN

U novu opremu uloženo 9,3 miliona eura

U medicinsku opremu crnogorskog zdravstvenog sistema uloženo je oko 9,3 miliona eura, od kojih je najveći dio aparata, vrijednih sedam miliona, opredijeljen za Klinički centar, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Resorni ministar, Kenan Hrapović, kazao je agenciji MINA da vrijednost opreme, koja se ovih dana doprema u zdravstvene ustanove širom Crne Gore, čini skoro 80 odsto novca od 11,8 miliona eura opredijeljenih kapitalnim budžetom Vlade za kupovinu savremenih medicinskih aparata.

Tačan iznos novca opredijeljenog za opremu, kako je precizirao, je 9.255.872 eura.

"Od ovih oko 9,3 miliona, najveći dio medicinskih aparata u vrijednosti od skoro sedam miliona, ugovoren je za Klinički centar Crne Gore, kao najveću zdravstvenu ustanovu u našoj državi. Za opšte i specijalne bolnice, domove zdravlja, Institut za javno zdravlje i Zavod za transfuziju krvi opredijeljena je oprema vrijedna 2,3 miliona eura", rekao je Hrapović.

Kako je pojasnio, u pitanju je najsavremenija oprema, koja umogome olakšava rad ljekarima, pruža bolju dijagnostiku i poboljšava kvalitet liječenja građana.

"U Kliničkom centru u toku je instalacija najsavremenije magnetne rezonance (3T), vrijedne oko 1,5 miliona eura, koja podrazumijeva najnapredniju dijagnostiku i daje konkretan uvid, ne samo u morfologiju organa, već i najpreciznije podatke o njihovoj funkciji", naveo je Hrapović.

Kako je dodao, pregled kompletnog kičmenog stuba, može se ovim aparatom obaviti u jednom aktu, kao i kompletna dijagnostika koštano-zglobnog sistema, pregledi srca, krvnih sudova, uključujući i krvne sudove glave, oboljenja grudnog koša, trbuha, male karlice, hipofize, kao i djagnostika epilepsije, a mogući su i pregledi svih uzrasta djece.

Zahvaljujući performansama aparata, dodao je on, moguće ga je upotrijebiti i za realizaciju naučnoistraživačkih projekata, a samim tim i razmjenu iskustava sa eminentnim naučnim ustanovama u svijetu.

"Sa ovim magnetom, u kombinaciji sa drugom savremenom opremom, najsavremenijim angiografom takve vrste na Balkanu i novom angio salom koja je prošle godine puštena u rad, omogućeno je kompletiranje dijagnostičkih procedura u svim domenima", rekao je Hrapović.

Kako je kazao, nivo zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga posebno će biti unaprijeđen u opštinama Nikšić, Bijelo Polje, Berane, kao i u Risnu, gdje se ovih dana instaliraju novi multislajsni CT aparati.

"Njih karakteriše veoma kratko vrijeme snimanja, male doze zračenja, kao i izuzetan kvalitet slike. Pregled na multislajsnom skeneru pomaže u ranom otkrivanju malignih bolesti, jer promjene otkriva i locira u stadijumima u kojima se može pravovremeno započeti liječenje", pojasnio je Hrapović.

Vrijednost te investicije je preko 1,3 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније