Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

01. 10. 2018. 18:49   >>  18:27

CRVENI KRST

Oformiti servise koji će pomoći starijim osobama

Starije osobe suočavaju se sa brojnim izazovima kao što su siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige i loše zdravstveno stanje, zbog čega je potrebno kreirati dodatne servise podrške, namijenjene prvenstveno onima koji žive sami i u lošim uslovima.

To je saopšteno na konferenciji koju su, povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih, organizovali Crveni krst Crne Gore (CKCG) i mreža Dignitas.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, kazala je da su od 2002. godine u 12 opštinskih organizacija te organizacije pružane volonterske usluge, koje su se sastojale od psihosocijalne podrške, pomoći oko kućnih poslova, kao i zakazivanja pregleda kod ljekara, plaćanja računa i nabavke hrane.

“Godišnje smo pokrivali od 600 do 800 starijih, koji su većinom socijalno ugroženi. U poslednjih pet godina otvorili smo tri kluba za starije koji okupljaju između 20 i 30 članova, kao i veliki broj mladih volontera, sa željom da promovišemo međugeneracijsku solidarnost i zdravo starenje”, kazala je Dubak.

Ona je istakla da Crna Gora spada u red zemalja koje ubrzano stare, a istraživanje pokazuje da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima kao što su siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje itd.

„To ukazuje na potrebu kreiranja dodatnih servisa podrške, namijenjenih prvenstveno starijima koji žive sami, u lošim uslovima”, kazala je Dubak.

Ona je rekla da poseban izazov predstavlja briga o starijima u rurualnim područjima.

Dubak je kazala da CKCG obilježava Međunarodni dan starijih raznim aktivnostima, kao što su prezentacije o ljudskim pravima, okrugli sto o položaju starijih u ruralnim sredinama, veče poezije, izlet, druženja sa djecom, psihološke radionice, obuke za upotrebu računara i telefona, pomoć pri trgovini, koncert za starije i izložbe ručnih radova.

“Kroz sve ove aktivnosti naglašavamo važnost pozitivnije slike starenja, promocije zdravog starenja, međugeneracijske solidarnosti, prava starijih, ali i njihovih potreba i problema”, rekla je Dubak.

Stariji sugrađani, kako je kazala, zaslužuju redovnu pažnju i podršku „zbog svega što su uradili da bi “nama stvorili ono što danas imamo i zbog same činjenice da i dalje svojim iskustvom, mudrošću i svim onim što posjeduju, čine ovo društvo kvalitetnijim”.

Programska koordinatorka u CKCG, Jelena Šofranac, kazala je da je istraživanje „Položaj starijih osoba u Crnoj Gori i njihovo zadovoljstvo postojećim uslugama podrške“ rađeno na uzorku od 900 ispitanika, iz ukupno devet opština iz različitih crnogorskih regija.

“Ispitanici su odgovarali na upitnik, koji je imao 54 pitanja, a upitnikom je obuhvaćeno pet različitih oblasti. Obuhvatili smo zdravstvenu zaštitu, uslove života, socijalnu zaštitu, društveni život i socio-demografske karakteristike ispitanika”, navela je Šofranac.

Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da postoje velike razlike u uslovima života različitih kategorija starijih osoba u Crnoj Gori, tako da, kako je kazala, treba razvijati različite sisteme podrške, u skladu sa njihovim potrebama.

Prema riječima Šofranac, pitanje starijih osoba u Crnoj Gori nije posao samo jedne institucije ili organizacije, pa je potrebno da sve institucije i organizacije civilnog društva zajednički djeluju”, poručila je Šofranac.

Socijalno ugroženije starije osobe su, kako je navela, lošijeg zdravstvenog stanja, u velikom procentu same žive, pa sve to utiče na njihovu manju mogućnost da samostalno funkcionišu.

“U tom smislu je za njih potrebno obezbijediti dodatne servise podrške u kući”, ukazala je Šofranac.

Programski koordinator u CKCG, Igor Jokanović, kazao je da se projekat “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” realizuje ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

“U Crnoj Gori nije postojala zvanična mreža, koja se bavi problematikom starijih ljudi. Mi smo krenuli od nule i oformili smo organizaciju, mrežu koja se zove Dignitas, koju pored CKCG, Ministarstva rada i socijalnog staranja, čini i mreža nevladinih organizacija”, kazao je Jokanović.

On je istakao da je projekat počeo u februaru 2016. a završava se prvog februara naredne godine.

“Time ova mreže neće prekinuti rad. Naprotiv, samo ćemo nastaviti rad sa još jačim resursima, jer su mnoge organizacije najavile da žele da pristupe našoj mreži i da nastave sa aktivnostima, koje naša mreža radi”, kazao je Jokanović.

On je ukazao da je do sada realizovan niz aktivnosti i to, kako je naveo, regionalni sastanak partnera, inicijalni sastanak mreže organizacija i institucija, potpisivanje Memoranduma o saradnji za članove mreže, seminari, edukacije, formiranje strateškog cilja mreže, studijska posjeta Sloveniji itd.

“Istraživanje i sve što smo do sada radili, svih ovih 12 mini grant projekata, koje su dobile organizacije, biće publikovano, biće izdata brošura, u svim zemljama. Ukupno 60 mini projekta biće sadržano u toj brošuri”, najavio je Jokanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније