Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2018. 15:29 >> 15:08

EKSPERTI IZ SAD

Podrška u zaštiti crnogorskog sajber prostora

Eksperstki tim iz oblasti sajber bezbjednosti iz SAD-a, boravi u Crnoj Gori. Oni će pokušati da pomognu crnogorskim kolegama u domenu sajber odbrane.

Tako će Crna Gora moći da u sajber prostoru, koji je prepoznat kao četvrti vojni domen, pruži podršku svojim partnerima u NATO savezu.

U skladu sa bilateralnom saradnjom između Ministarstva odbrane Crne Gore i Sekretarijata za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, u toku je posjeta ekspertskog tima iz oblasti sajber bezbjednosti, koji je stigao u Crnu Goru sa ciljem davanja podrške jačanju sajber kapaciteta Vlade Crne Gore, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

"Riječ je o nastavku saradnje dvije zemlje na polju odbrane, sa posebnim fokusom na razvoj sajber kapaciteta, što će pomoći Crnoj Gori da na kvalitetan način, zajedno sa ostalim učesnicima, brine o zaštiti nacionalnog sajber prostora i da kao zemlja članica NATO bude sposobna da pruža podršku u okviru članstva i participira u zajedničkim poduhvatima", navodi se u saopštenju.

"Kolege iz SAD pružaju podršku našim ekspertima, kroz organizovanje zajedničkih vježbi, obučavanje kadrova, davanje preporuka i razmjenu informacija, što je od posebne važnosti. Ove vježbe su veoma značajne za MO i VCG, u smislu podizanja nivoa znanja i kvaliteta obavljanja budućih poslova u domenu sajber odbrane. Na ovaj način, Crna Gora će biti u stanju da u sajber prostoru koji je prepoznat kao četvrti vojni domen, pruži dodatnu podršku svojim partnerima u NATO savezu, sa kojima već sarađuje na vojnom planu slanjem svojih vojnika na niz međunarodnih misija," saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Takođe, prethodne sedmice Podgorica je bila domaćin međunarodnog seminara “Cyber Endeavor 3“, koji je VCG organizovala u saradnji sa Komandom Oružanih snaga SAD u Evropi – USEUCOM i instruktorima iz Nacionalne garde države Mejn.

S obzirom na to da će u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u narednom periodu formirati organizacione jedinice za sajber odbranu i odgovore za kompjuterske incidente, koje će voditi brigu o sajber bezbjednosti, intenziviranje saradnje je od izuzetne važnosti, jer podiže nivo sajber sposobnosti i informacionih tehnologija, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније