Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 10. 2018. 07:22 >> 19:59

OD DRŽAVE

Za liječenje bliznakinja godišnje pola miliona eura

Sedamnaestogodišnjim bliznakinjama Ivi i Jani Vujisić, koje su u našoj zemlji jedine oboljele od Morkijevog sindroma, rijetke bolesti kod koje se osim niskog rasta javlja kontraktura zglobova i njihova loša ili ograničena pokretljivost, država je omogućila neophodnu terapiju za koju će godišnje izdvajati više od pola miliona eura.

Njihova majka Slavica Vujisić za Pobjedu kaže da su presrećni, te da očekuju da će Iva i Jana već naredne sedmice u bolnici primiti prvu dozu lijeka.

“U Ministarstvu zdravlja riješili su sve. Sada samo Montefarm mora da vidi sa proizvođečem lijeka kada će stići. Očekujemo da će terapija popraviti njihovo stanje, prije svega da zaustavi progresiju bolesti, ali i uticati na bolji hod, disanje, da se smanje naslage taloga na kičmenim pršljenovima”, navela je Vujisić, pojasnivši da će njene kćerke lijek koji se daje intravenozno uzimati jednom sedmično do kraja života.

Pobjeda je prošle godine pisala o sestrama Ivi i Jani koje su, uprkos lošim prognozama, odlučile da se bore.

Svjetlo na kraju tunela pojavilo se kada je prije četiri godine pronađen lijek vimizim koji predstavlja enzimsku terapiju, a koju je 28. aprila 2014. odobrila Evropska komisija za ljekove za tretiranje Morkijevog sindroma.

Taj lijek može da olakša tegobe pacijenata, zaustavi dalju progresiju.

Slavica Vujisić zahvalila je nadležnima, posebno dr Vesni Miranović, pomoćnici ministra zdravlja, koja je, kako kaže, prije godinu obećala njenim djevojčicama da će sve učiniti da dobiju lijek, i to obećanje uz podršku ministra i ispunila.

Ona je poručila svima čije dijete boluje od nekih rijetkih bolesti da ne odustaju.

Prilog: Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније