Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

03. 10. 2018. 13:26 >> 13:07
2

POTREBNA REFORMA

"Rad na crno" uvesti u legalne tokove

U borbi protiv sive ekonomije i "rada na crno" neophodne su promjene, na tržištu bi trebalo smanjiti nelojalnu konkurenciju, uvesti poreske olakšice, i pojačati praktičan rad inspekcijskih službi" zaključeno je na regionalnoj konferenciji o reformi tržišta rada na Zapadnom Balkanu i Turskoj koja je održana u Budvi.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, tokom panela "Od prioriteta politike do akcije", kazao je da se i Crna Gora, kao i ostale zemlje u regionu, bore sa "radom na crno", još visokom stopom nezaposlenosti, migracijama, te niskom stopom učešća žena u radnoj snazi.

"Sve to ukazuje na veliki neiskorišteni potencijal, koji bi mogao podstaći ekonomski rast i prosperitet. Ambijent, podsticajan za rast i zapošljavanje, treba se unapređivati promjenom normi, povoljnijim uslovima za kreditno otvaranje novih radnih mjesta, privlačenjem više stranih investicija, olakšicama privredi, smanjenjem biznis barijera, te preventivnim djelovanjem i nadzorom inspekcijskih službi, odnosno uvođenjem
"rada na crno" u legalne tokove" kazao je Mustafić. 

On je saglasan sa ocjenama da su brojni izazovi na putu uspješnog zapošljavanja.

"Vjerujem da ćemo, kroz realno sagledavanje stvari, doći do unapređenja naših mjera, prvenstveno onih koje se odnose na dugoročno nezaposlene, mlade i marginalizovane grupe" kazao je Mustafić.

On je dodao da Zavod, kao zasebna institucija, ni u jednoj zemlji ne može sam smanjiti nezaposlenost niti povećati zapošljavanje. 

"Ističem da posljednju godinu bilježimo pozitivne rezultate u kretanju nezaposlenosti. Registrovana stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 17,19 odsto, odnosno na evidenciji ZZZ nalaze se 39.870 nezaposlena lica" saopštio je direktor ZZZ.

U toku je, kako je dodao Mustafić, realizacija mjera i programa zapošljavanja usmjerenih na aktivno traženje zaposlenja, razvoj preduzetništva, cjeloživotno učenje, obrazovanje odraslih, kao i zapošljavanje teže zapošljivih grupa.

"Saradnja sa poslodavcima, iako ojačana zadnjih godina, nije baš na onom nivou koji je potreban za realne pomake. Posebno se to odnosi na one koji ne iskazuju interes da ulažu u obuku i zadržavanje radnika, mimo perioda trajanja subvencija od Zavoda. Takođe, mislim i na poslodavce koji u sezoni nude loše uslove rada domaćim radnicima, što je najčešći uzrok slabe motivisanosti za sezonski rad" naveo je Mustafić.

Regionalnu konferenciju „Reforma tržišta rada na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Povećanje broja i bolja radna mesta za inkluzivan rast i prosperitet”, organizovala je Evropska komisija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније