Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 10. 2018. 15:55 >> 15:43

PROMOVIŠU PRAVE VRIJEDNOSTI

Pola miliona i 500 nagrada za najbolje

Osnivanjem Fonda za kvalitet i talente promovišu se prave vrijednosti i društvo usmjerava na svoj najbolji dio - najbolje nastavnike, učenike i škole, poručeno je danas na radnom sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa novinarima.

Razgovaralo se o Konkursu za dodjelu sredstava iz Fonda za kvalitet i talente, koji je raspisan prije nekoliko dana.

Šehović je rekao da se po prvi put ovolika sredstva izdvajaju za talente i najbolje nastavnike, i poručio da je cilj Fonda bio transparentna, redovna i sistemska, umjesto ad hoc dodjela sredstava.

Po ovom konkursu će, kako je najavljeno, iz Fonda biti dodijeljeno oko pola miliona eura. Nagrade će se, u zavisnosti od kategorije za koju se dodjeljuju, kretati od 500 do 2000 eura, a prosjek nagrada će biti 1000 eura.

Ministar je objasnio da će se dodijeliti oko 500 nagrada učenicima i nastavnicima, dok će sredstva školama biti dodijeljena po nešto drugačijoj proceduri.

"Konkursnu dokumentaciju učenici i nastavnici predaju do 20. oktobra, a odluka će biti donijeta do kraja novembra. No, nezavisno od konkursa, jedan dio učenika će po automatizmu dobiti nagradu iz sredstava Fonda, i to oni koji su prošle godine osvojili nagradu na državnom takmičenju u znanju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore, ili međunarodnom takmičenju u znanju u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore", istakao je Šehović.

Ministar je posebno istakao da su članovi Komisije koja će vršiti pregled dokumentacije takvi da garantuju potpunu transparetnost i profesionalnost, jer Komisijom predsjedava Ljubiša Stanković kao predstavnik CANU, ali i da su članovi nevladine organizacije, strukovna udruženja, muzičke škole, Unija direktora, Ispitni centar, Centar za stručno obrazovanje, Zavod za školstvo, Ministarstvo prosvjete, Unija srednjoškolaca.

Slobodan Savović je, kao predstavnik Sindikata i član Komisije za dodjelu sredstava iz Fonda, rekao da se na ovaj način uvode jasni parametri u vezi sa dodjelama nagrada i na taj način se izbjegavaju paušalne ocjene o talentu i uspjehu djece ili postignućima i pregalaštvu nastavnika.

"Mi bismo voljeli da u godinama pred nama bude dodijeljeno i 1000 nagrada nastavnicima, jer mi smo tu da štitimo položaj prosvjetnih radnika i ovo je jedan od načina", kazao je Savović.

Zoja Bojanić – Lalović istakla je da Fond pokazuje da se sistemski bavimo talentima i njihovim postignućima.

"Ovime se mladima ukazuje na prave uzore i poručuje da ih podržavamo, da ih prepoznajemo i da se njima bavimo", kazala je Bojanić - Lalović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније