Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 10. 2018. 13:30   >>  13:13

CEEPUS

Otvoren konkurs za razmjenu studenata i nastavnog osoblja

Jedan od najznačajnijih multilateralnih programa, Centralno-evropski program univerzitetske razmjene – CEEPUS, otvorio je konkurs za razmjenu studenata i nastavnog osoblja, a rok za prijavu je 31. oktobar.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da je u 2017/18. godini CEEPUS i bilateralnu stipendiju za studijski/istrazivački boravak dobilo 90 studenata, istraživača i nastavnog osoblja iz Crne Gore, dok je u našoj zemlji u okviru CEEPUS programa boravilo 60 studenata i profesora.

"CEEPUS program, kao i bilateralni programi mobilnosti pružaju mogućnost crnogorskim studentima da jedan ili dva semestra provedu na nekom od univerziteta u zemlji članici programa saradnje. To je prilika mladim istraživačima da učestvuju u zajedničkim naučno-istraživačkim projektima i nastavnom osoblju da budu angažovani kao gostujući predavači", navode iz ministartsva.

U Crnoj Gori program CEEPUS koordinira i administrira Ministarstvo prosvjete.

U program su pored naše zemlje uključene i Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

"Najvažnija CEEPUS aktivnost je kreiranje univerzitetskih mreža. CEEPUS mreža predstavlja saradnju najmanje tri univerziteta, iz najmanje dvije CEEPUS zemlje. Razmjena studenata i nastavnog osoblja se vrši u okviru kreiranih univerzitetskih mreža", ističu iz ministarstva.

U okviru CEEPUS programa, u toku je i konkurs za prijavu tzv. "freemover-a", što mogu biti studenti i nastavno osoblje svih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, ne samo onih koji su uključeni u CEEPUS mreže.

"Mogućnost dobijanja stipendije 'freemover-i' imaju ukoliko ostane neiskorišćen određen broj stipendija nakon redovnih konkursa za fakultete koji su uključeni u CEEPUS mreže. Freemover-i uglavnom stipendiju dobijaju za ljetnji semestar. Rok za prijavu 'freemover-a' je 30. novembar 2018. godine", navodi se u saopštenju.

CEEPUS stipendije se dodjeljuju na najmanje 3 mjeseca a najviše 10 mjeseci za studente bečelor i master studija.

Duži studijski boravak može biti odobren studentima doktorskih studija. Boravak u trahanju od 1 do 3 mjeseca odobrava se studentima koji rade magistarsku tezu ili doktorsku disertaciju.

"Studenti se mogu prijaviti za praktičnu obuku u komercijalnim preduzećima, istraćivačkim centrima, vladinim institucijama ili drugim organizacijama u zemlji domaćinu, pod uslovom da postoji jasan i strukturisan plan. Nastavno osoblje može konkurisati za minimum 5 radnih dana sa radnim angazmanom od 6 sati nedeljno", navodi se u saopštenju.

Zemlja domaćin snosi troškove školarine, smještaja i osnovnog zdravsvenog osiguranja za studente i profesore koje prima, dok matična zemlja može da plati troškove prevoza.

Elektronske prijave se vrše preko web stranice www.ceepus.info, gdje se mogu naći i detaljne informacije o Programu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније