Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2018. 16:17   >>  17:23

NE SMIJU SE OSUĐIVATI

Žrtve seksualnog nasilja nikad nijesu krive

Seksualno nasilje u Crnoj Gori postoji, žrtve nikad nisu krive i društvo ih ne smije osuđivati, a veliki problem predstavljaju niske kazne za počinioce i to što veliki broj njih ostaje nekažnjen.

To su poručile predstavnice nevladinih organizacija (NVO) Sigurna ženska kuća, SOS telefon Nikšić i Prima, koje su na Trgu nezavisnosti u Podgorici organizovale Akciju u okviru projekta „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja“, koji će sprovoditi narednih 18 mjeseci uz podršku Evropske unije (EU).

Program menadžerka u NVO Sigurna ženska kuća, Jovana Hajduković, kazala je da je cilj akcije objelodaniti javnosti da seksulano nasilje postoji u Crnoj Gori.

„Ukolko uzmemo podatke Savjeta Evrope da je svako peto dijete u Evropi bilo žrtva seksualnog nasilja, ne možemo da zatvorimo oči i da kažemo da to u Crnoj Gori ne postoji. Ako nema dovoljano prijavljenih slučajeva, ne možemo reći da ono ne postoji“, rekla je Hajduković.

Ona je pojasnila da je namjera da se kroz edukaciju stvori klima u kojoj seksualno nasilje nije prihvatljivo.

„Radićemo dosta preventivnih aktivnosti, obilazićemo škole, vrtiće, raditi edukativne radionice za roditelje i vaspitače i vaspitačice u vrtićima. Imaćemo promotivne spotove, ulične akcije svaka dva mjeseca“, kazala je Hajduković.

Pratiće postupanje institucija

Ona je ocijenila da su kazne za seksualno nasilje niske i da su, u procesuiranim slučajevima izrečene kazne bile blizu minimuma ili minimalne.

Prema njenim riječima, najveći broj počinilaca ostaje nekažnjen, jer je, kako je navela, vrlo teško dokazati slučaj seksualnog nasilja.

„Osim kamapanje koje ćemo organizovati tokom trajanja projekta, radićemo i monitoring prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja, kao i onih neprijavljenih i pratićemo postupanje institucija. Nakon toga ćemo objaviti izvještaj, a takođe i uraditi amandmane za izmjenu zakonske regulative i njenog usklađivanja sa evropskom praksom“, navela je Hajduković.

Ona je kazala da u Crnoj Gori nije rađeno sveobuhvatno istraživanje koje se tiče rasprostranjenosti te pojave, ali da podaci na svjetskom nivou pokazuju da oko 30 odsto žena tokom života doživi neki vid seksualnog nasilja.

„Istraživanja pokazuju da preko 90 odsto žena, nikada nikome nije reklo da je bila žrtva seksualnog nasilja, što je pokazatelj zatvorenosti sistema i društva da progovori o ovoj temi. Naša poruka je da žena nikad nije kriva i da je za, počinjeno seksualno nasilje odgovoran isključivo nasilnik“, poručila je Hajduković.

Kako odreagovati u slučaju nasilja

Ona je kazala da su kroz praksu uvidjeli poteškoće koje žene imaju prilikom prijavljivanja seksualnog nasilja i predrasude koje ih sprečavaju da otvoreno govore i prijave nasilje.

„Na današnjem info pultu, zainteresovani građani mogu dobiti informacije kako uspostaviti povjerenje sa djetetom, kako reagovati ukoliko saznamo da neko dijete trpi seksualno nasilje, kao i na koji način reagovati u situaciji kada žena pretrpi seksualno nasilje. Ne smijemo osuđivati žrtve nasilja. Moramo da razumijemo da je svaka osoba koja je preživjela seksualno nasilje odreagovala najbolje što je umjela i mogla u tom trenutku“, poručila je Hajduković.

Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da je današnja akcija prva javna, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o prisutnosti seksualnog nasilja.

„Prije toga smo prošli niz treninga, da bismo se bolje suočili sa ovim problemom i pripremili za sve ono što nas tokom projekta čeka. Poruka današnje akcije je da nasilje postoji“, rekla je Perović Ivanović.

Ona je kazala da je najčešća reakcija na te slučajeve negiranje postojanja seksualnog nasilja, a da građani moraju biti svjesni da se nasilje može dogoditi svima.

„Žena nije kriva. Ničim što je rekla, obukla ili kako se ponašala nije izazvalo nasilje koje je preživjela. Želimo da razbijemo stereotip po kojem su žene dužne da pristaju na seksualne odnose koje ne žele“, poručila ja Perović Ivanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније