Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2018. 18:30 >> 18:10

MINISTARTSVO I ETF

Zajedno do vještina za tržište rada i zapošljavanja

Crna Gora i Evropska trening fondacija (ETF) radiće zajedničkim aktivnostima na sticanju vještina i znanja potrebnih na tržištu rada, kako bi se dalje smanjivala nezaposlenost, saopšteno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa direktorom Fondacije Cesarom Onestiniem.

Sagovornici su razgovarali o usklađivanju ponude i tražnje, kao i potrebi da obrazovni sistem kontinuirano radi na obezbjeđivanju znanja koja će omogućiti lak prelaz iz obrazovnog sistema u radno okruženje.

“Sagovornici su se složili da je prošlogodišnjim uvođenjem dualnog obrazovanja u crnogorske stručne škole načinjen veliki iskorak”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Šehović je informisao Onestinia da je od ove školske godine preko 500 učenika i 200 poslodavaca uključeno u dualni oblik obrazovanja.

On je naveo da sama činjenica da do sada nije bilo ni jedne primjedbe u saradnji poslodavaca i učenika koji su uključeni u dualno obrazovanje, dovoljno govori o ozbiljnosti sa kojom se prišlo organizaciji tog vida školovanja.

“Dualno obrazovanje podrazumijeva oblik edukacije u srednjim stručnim školama tokom koga učenik paralelno uči i radi kod poslodavaca uz mjesečnu naknadu. Učenici takođe sklapaju ugovore sa poslodavcima kod kojih rade, što značajno povećava šanse za zaposlenje kod tog poslodavaca i nakon završetka škole, ali i učenicima daje praktična znanja sa kojima mogu sjutra pokrenuti spostveni biznis”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da će narednu godinu iskoristiti da rade na daljem unaprijeđenju stručnog obrazovanja kroz jačanje dualnog oblika učenja, finansiranja stručnog obrazovanja, uz redovne aktivnosti odnosno izvještavanje u sklopu Torino i Riga procesa. Torino proces je analiza ETF-a u oblasti politika stručnog obrazovanja koja je pokrenuta 2010. godine.

ETF je usmjerena na pružanje podrške i pomoći zemljama u razvoju u dijelu stručnog obrazovanja kroz reformu obrazovanja, obuku i tržište rada. Ministarstvo prosvjete i ETF imaju dugogodišnju saradnju, a obuka nastavnika i kontinuirani profesionalni razvoj je u fokusu aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније