Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

06. 10. 2018. 07:42 >> 08:22

U CNP SPREMNI ZA SEZONU

Na otvaranju premijera, do januara i nova Scena studio

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) novu teatarsku sezonu otvoriće premijerom predstave "Bure baruta", do kraja godine biće još jedna, a do tada očekuju i završetak obnove Scene studio. Rekonstrukcija Velike scene i sistema za grijanje moraće da sačeka još neko vrijeme.

Kako je saopšteno Portalu RTCG, iz CNP-a, novu pozorišnu sezonu 2018/2019 otvoriće 12. oktobra premijerom predstave "Bure baruta", Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog.

"Rad Dejana Projkovskog poznat je našoj publici. On je 2016. godine režirao Šekspirovu "Buru", za koju se uvijek traži karta više" kazala je portparol CNP Tajana Nedić.

Kako je dodala u oktobru ih očekuje i 21. Internacionalni festival "Dani komedije" u Kumanovu u Makedoniji, na kome će učestvovati sa predstavom "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića.

"Dan Crnogorskog narodnog pozorišta – 1. novembar, obilježićemo izvođenjem najnovije predstave "Bure baruta". Krajem jeseni očekuje nas rad na novom projektu Molijerovoj komediji "Tartif". Predstavu će režirati Diego de Breja i biće premijerno izvedena krajem decembra", kazala je Nedić.

Završetak adaptacije Scene studio – Mala scena, kako su istakli u CNP-u, očekuju do početka nove godine.

"Dinamika rada na adaptaciji Scene studio regulisana je ugovorom između investitora - Direkcije javnih radova Crne Gore i izvođača radova. Mi smo preduzeli sve potrebne mjere koje su u našoj nadležnosti da se proces adaptacije ove scene privede kraju u najkraćem mogućem roku, tako da ne narušimo rad i djelatnost pozorišta, a da dobijemo rezultate koji su projektom predviđeni" napominju Nedić.

Adaptacija te scene počela je u oktobru prošle godine i u potpunosti je finansira Direkcija javnih radova. Obnova Studio scene, koštaće oko 120.000 eura.

Izvjesno je, kako objašnjavaju u CNP, da radovi ulaze u završnu fazu, te se nadaju da će do kraja godine dobiti moderan, višenamjenski prostor koji će služiti za muzičke, dramske i druge forme, sa savremenom scenskom tehnikom i proširenim kapacitetima.

U skladu sa mogućnostima kapitalnog budžeta, prinuđeni su da parcijalno rješavaju tekuće probleme.

"Sa trenutno raspoloživim sredstvima uspjeli smo da, pored adaptacije Scene studio, saniramo pod Velike scene, kako bismo obezbijedili njenu funkcionalnost, estetiku i bezbjednost", kazala je Nedić.

Master planom razvoja kulture u Crnoj Gori predviđena je rekonstrukcija zgrade CNP. To, kako napominju u nacionalnom teatru, podrazumijeva i sređivanje Velike scene. 

"Suočavamo se sa formalno pravnim problemom po pitanju projektovanja, rekonstrukcije i izgradnje koje nisu moguće do izrade novog Detaljnog urbanističkog plana Nova Varoš" napominje Nedić, koji bi prema najavama trebao da bude završen tokom iduće godine.

Ozbiljan problem za CNP je grijanje i on će pričekati na rješavanje, jer zavisi od izrade novog DUP-a.

"Preduslov za rješavanje ovog problema, koji iziskuje ozbiljne investicije, je takođe izrada novog DUP-a. Pošto je objekat u neprekidnoj upotrebi skoro 22 godine, evidentno je da su nužne povremene intervencije koje bi obezbijedile maksimalnu funkcionalnost" kazali je Nedić.

Kako je napomenula, kroz zgradu CNP-a prošlo je preko milion i po gostiju, izvedeno je desetine stotina programskih sadržaja i stoga je nužno izvršiti veoma ozbiljne zahvate na sistemima, opremi i samom objektu.

"Sistem klimatizacije je zastario i energetski neefikasan, što dovodi do velike potrošnje. Međutim zbog činjenice da je rješavanje problema grijanja u zgradi veliki investicioni zahvat, kako u obimu posla tako i finansijski, i ovo pitanje će morati da sačeka izradu novog DUP-a", objašnjava Nedić.

U nacionalnom teatru su kazali da repertoarski plan CNP-a je usvojen do kraja kalendarske godine i odvija se onako kako je i predviđeno.

Reditelj Željko Sošić biće novi umjetnički direktor CNP, odlučila je Vlada Crne Gore.

Sošić, reditelj, scenarist, producent, našoj publici je najpoznatiji po prvoj igranoj seriji "Božićni ustanak" koja je rađena po scenariju i u režiji Sošića, početkom 2017. godine u koprodukciji "Dogma studija" i RTCG.

Sošić će zamijeniti doskorašnjeg umjetničkog direktora Branimira Popovića koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније