Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 10. 2018. 11:46 >> 11:26

PORUČUJU IZ EK

Važno da se državna administracija modernizuje

Crna Gora je dobro pripremljena da iskoristi prednosti bliže saradnje sa Evropskom unijom (EU) kroz Digitalnu agendu, pri čemu je važna modernizacija državne administracije radi pružanja boljih usluga, ocijenila je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabriel.

Ona je u intervjuu agenciji Mina biznis kazala da je važno da se državna administracija modernizuje i digitalizuje kako bi se pružila bolja usluga građanima i kompanijama.

"Digitalna agenda za Zapadni Balkan je jedan od ključnih stubova strategije Evropske komisije (EK) za taj region, koji je objavljen u februaru. Ona pokriva širok spektar oblasti od širokopojasne infrastrukture, modernizacije u javnom sektoru i digitalizacije industrije do digitalnih vještina i sajber sigurnosti, ali i mape puta za smanjenje roming troškova", navela je Gabriel.

Ona je poručila da će rado podržati svaku inicijativu koja ima za cilj da osigura efikasnu E-upravu.

Prema njenim riječima, Vlada je uspostavila sopstveni nacionalni program za digitalnu transformaciju koji se bavi mnogim istim oblastima obuhvaćenim Digitalnom agendom, uključujući mapiranje široko propusnog opsega, sajber sigurnost i ICT vještine.

"Ambicija je velika, ali i izazov. Crna Gora je postavila sebi rok do 2020. godine za postizanje svoje strategije. Uvjerena sam da će država uspjeti da dostigne ove ambiciozne ciljeve i biće vrlo dobro pozicionirana da u potpunosti iskoristi benefite potencijalne digitalne transformacije", smatra Gabriel.

Ona je poručila da je Crna Gora važan partner za EU u regionu, kao i da se očekuje da će biti jedna od prvih zemalja Zapadnog Balkana koja će se pridružiti EU u budućnosti zajedno sa Srbijom.

"Država treba da nastavi da usklađuje svoje relevantne nacionalne zakone sa zakonodavstvom EU", dodala je Gabriel.

Ona je, govoreći o specifičnostima Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je formalno pokrenuta u Sofiji 25. juna, kazala da gdje god da se koriste, digitalne tehnologije su promovisale inkluziju, efikasnost i inovacije.

"Rezultati se jasno vide - takozvana digitalna dividenda bržeg ekonomskog rasta, više radnih mjesta i bolje usluge. Naša ambiciozna Strategija digitalnog jedinstvenog tržišta ima za cilj da obezbijedi da EU bude u dobroj poziciji da privuče investicije, podstakne kreativnost i inovacije, obezbijedi vrhunske javne usluge i štiti naše građane", objasnila je Gabriel.

Prema njenim riječima, jedna od glavnih prednosti koje digitalna tehnologija donosi jeste da nije ograničena granicama. Stoga, ima smisla za EU da blisko sarađuje sa svojim susjedima na Zapadnom Balkanu kako bi vidjeli kako se mogu proširiti prednosti digitalne tehnologije građanima u regionu.

"Krajnji cilj je podrška zemljama u regionu da uspostave svoju digitalnu transformaciju i da ih bolje pripreme za svoju potencijalnu budućnost unutar EU", rekla je Gabriel.

Iskustvo je pokazalo da je, kako je navela, osnova za uspješnu digitalnu transformaciju dobra digitalna infrastruktura, a kao i u većem dijelu ostatka Evrope zemlje Zapadnog Balkana pokazuju jasnu podjelu između urbanih i ruralnih područja u tom pogledu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније