Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

08. 10. 2018. 06:58 >> 06:39
1

OPTIMIZACIJA

Država želi efikasnu i održivu javnu upravu

Država želi servisno orijentisanu, efikasnu i finansijski održivu javnu upravu. To je, poručuju iz nadležnog ministarstva i cilj optimizacije kojom je planirano otpuštanje oko tri hiljade službenika, pomoćnog i administrativnog kadra.

U Sindikatu uprave i pravosuđa, tvrde da u pojedinim sektorima, fali radnika.

No, iako nemaju tačan podatak, iz Ministarstva javne uprave uvjeravaju da danas, u odnosu na kraj prošle godine, u javnoj upravi radi manje ljudi.

Državni sekretar MJU, Goran Jovetić, kaže da trend pokazuje da dolazi do smanjenja zaposlenih u upravi.

"Dominantno je, barem ovo sa čim sada raspolažemo, to su lica koja su imala ugovor na određeno. Njih je najveći broj u ovom segmentu", kazao je Jovetić.

Onih koji imaju ugovore na određeno krajem prošle godine bilo je 3.963. Zanimljivo je da bi po planu optimizacije u javnoj upravi bez posla moglo da ostane tri hiljade ljudi, uglavnom nizi kadar. Riječ je o dominantno pomoćnom i administrativnom kadru.

Glavni kriterijum prilikom odlučivanja ko će napustiti javnu upravu, kažu iz MJU, neće biti ni nacionalna, niti politička pripadnost. 

"Apsolutno će se forsirati i forsira se samo kvalitet i da će to biti jedino mjerilo za opstanak i za dolazak u javnu upravu", rekao je Jovetić.

Zaposleni, tvrde sindikalci, ipak u strahu očekuju realizaciju zacrtanog.

Saša Simun iz Sindikata uprave i pravosuđa kaže da je normalno što su zaposleni zabrinuti. Navodi da u Sindikatu razumiju plan Vlade, ali i da javnoj upravi fali radnika i da treba drugačije rješavati ovo pitanje.

"Državi su potrebni radnici. Potrebna je administracija i kvalitetna administracija. Smatramo da dugoročno, što se tiče smanjenja broja zaposlenih, efekat može postići najbolje kroz prirodni odliv i eventualno kroz sporazumni prekid radnog odnosa", kazao je Simun.

Najviše prekobronijnih, prema riječima Jovetića, ima u prosvjeti, zdravstvu, kulturi kao i u lokalnim preduzećima. No, njima će najvjerovatnije biti pružena mogućnost da započenu sopstveni biznis uz pomoć povoljnih kredita.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније