Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

08. 10. 2018. 09:43 >> 09:22

DRŽAVNI SIMBOLI

CKM: Izmjene zakona ne šire podjele

Crnogorska kulturna mreža predložiće amandmane na izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima, a predložene izmjene, kako poručuju ne širi podjele u Crnoj Gori.

Ko ne bude ustao za vreme intoniranja crnogorske himne platiće kaznu između 300 i 2.000 eura, predviđeno je prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koji je utvrdila Vlada.

"Odluka Vlade da predloži izmjene i dopune Zakona je došla u posljednji čas, jer je odnos građana i javnosti prema državnim simbolima bio sveden na najniži nivo, a sve zahvaljujući šovinističkom odnosu prosrpskih subjekata prema njima. Uvidom u Vladin prijedlog izmjena i dopuna jasno se vidi da cilj nije da se bilo kome uskrati pravo na nacionalnu pripadnost, niti da se na silu nameće patriotizam", poručuju iz CKM-a.

Navode i da se iz prijedloga, koji je Vlada predložila Skupštini Crne Gore na usvajanje, takođe vidi da treba još amandmana kako bi se dobio Zakon koji će biti jasan, i koji neće dozvoljavati zloupotrebu i neodgovoran odnos prema državnim simbolima.

"Čudi nas da Ministara pravde Zoran Pažin koji uživa sve moguće privilegije države Crne Gore na sjednici Vlade na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna nije uvidio nedostatke. Posebno smo začuđeni propustom od strane predlagača da nijesu tražili izmjenu teksta u članu 15 u kojem se spominje „Republika Crna Gora“ i ako ona to nije od 2007. godine po ustavnom uređenju", navodi se u saopštenju CKM-a.

Najavljuju da će Crnogorska kulturna mreža svim poslanicima u Skupštini Crne Gore dostaviti prijedloge amandmana na izmjene i dopune ovog Zakona, sa uvjerenjem da poslanici, kako dodaju, "neće biti sujetni i da će te prijedloge usvojiti".

"Čvrsto vjerujemo da Skupština neće uvažiti misljenja „multipraktik nevladinih organizacija", političkih analitičara i svih onih dežurnih stručnjaka koji sopstvene promocije iznose neutemeljena stavove", zaključuje se u saopštenju CKM-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније