Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

08. 10. 2018. 11:46 >> 11:34

PORUKA SA SKUPA

Članice ENEMO-a u finansijskim problemima

Članice Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO) suočavaju se sa problemom finansiranja svojih aktivnosti, a velike izazove predstavlja i promjena izbornih sistema neposredno pred izbore, kao i organizacije koje daju lažne izvještaje da su izbori slobodni i fer.

To je saopšteno na Generalnoj skuštini ENEMO-a koja je održana u Njivicama, u Herceg Novom.

Generalni sekretar ENEMO-a, Zlatko Vujović, kazao je da je, iako ta organizacija postoji skoro 20 godina i okuplja najveće organizacije koje se bave nadgledanjem izbora u Evropi i u Aziji, novitet da je od aprila ove godine ENEMO registrovana kao formalna mreža sa sjedištem u Crnoj Gori.

On je rekao da se prvi put održava Skupština u Crnoj Gori i da je na njoj raspravljano o pitanju slanja misije u Ukrajinu na predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore naredne godine, kao i u Moldaviju, ali i o drugim aktivnostima.

„Ono što je važno naglasiti da, pored toga što nadgledaju domaće izbore, članice ENEMO-a organizuju međunarodne misije, slično kao što to rade OEBS/ODIHR i nadgledaju izbore u brojnim zemljama. Samo iduće godine će najmanje tri misije biti sprovedene“, naveo je Vujović.

Kako je pojasnio, ENEMO mrežu čine 23 organizacije iz dvadesetak zemalja, navodeći da su od toga dvije članice iz Crne Gore - Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

„Članice ENEMO-a se suočavaju sa problemima finansiranja svojih aktivnosti, jer je nadgledanje izbora dosta zahtjevan posao, i finansijski i organizaciono. Nekad donatori imaju manje ili više razumijevanja, međutim, ako govorimo o održivosti ovog pitanja, očigledno da će biti potrebna intervencija Evropske unije (EU)“, rekao je Vujović.

On je istakao da ENEMO zagovara određena rješenja u promjeni budžeta EU, za budžetski period 2020/27. gdje bi se, kako je pojasnio, obezbijedila sredstva za redovno finansiranje organizacija koje se baziraju na nadgledanju izbora, „ne samo izbornog dana, već cjelokupnog izbornog ciklusa, koji traje četiri godine“.

Predstavnica Promo lex organizacije iz Moldavije, Kornelia Kalin, kazala je da je ta organizacija članica ENEMO-a od 2008. godine.

Ona je kazala da veliki izazov za članice ENEMO mreže predstavlja to što se u istočnoj Evropi izborni sistemi mijenjaju neposredno prije izbora.

„Sljedeći izazov je što postoji veliki broj organizacija koje nadgledaju izbore koje su lažne i koje pišu izvještaje o rezultatima izbora da su slobodni i fer, a u stvarnosti je drugačije. Sada predstavlja izazov izboriti se sa tim organizacijama kako da pokažu prave rezultate izbora“, navela je Kalin.

Ona je kazala da će u Moldaviji biti održani izbori u februaru iduće godine, navodeći da se izborni sistem promijenio, da izučavaju procedure, mijenjaju posmatračku metodologiju, „i to predstavlja veliki izazov za nas“.

„Članstvo u ENEMO, za Promo lex, predstavlja veliku priliku za razmjenu znanja i iskustva na međunarodnom nivou. Mi možemo dati iskustvo iz Moldavije drugim državama koje su slične ovoj državi, pratiti i vidjeti koje su njihove realnosti i vidjeti koje su to najbolje prakse od njih“, navela je Kalin.

Kako je kazala, Promo lex će u Moldaviji imati sveobuhvatnu misiju.

„Imamo kor tim, četiri regionalna centra, više od 48 dugoročnih kooridnatora, više od 2,5 hiljada kratkoročnih posmatrača, mješoviti izborni sistem i 51 izbornu jedinicu. Imaćemo četiri preliminarna izvještaja, izborna kampanja će trajati jedan mjesec, ali prije početka izborne kampanje, biće potrebno mjesec za prikupljanje potpisa za kandidate da se registruju“, precizirala je Kalin.

Ona smatra da će izbori u Moldaviji naredne godine predstavljati veliki izazov ne samo za nacionalne posmatrače, već i međunarodne organizacije kao što su ENEMO, Evropski parlament, OEBS i ostale organizacije koje će nadgledati izbore.

Generalna skupština ENEMO-a je organizovana u okviru projekta koji finansira Nacionalna zadužbina za demokratiju (National Endowment for Democracy - NED)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније