Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

08. 10. 2018. 23:31   >>  23:08

IZLOŽBA NA CETINJU

Imunizacija nekad i sad

Izložba "Vakcinacija je pola zdravlja – imunizacija nekad i sad" biće otvorena u srijedu u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Kako su saopštili iz Narodnog muzeja Crne Gore, izložba će biti otvorena do 5. novembra, a cilj je da se u godini kada se obilježava vijek od početka pandemije španske groznice, ukaže na značaj vakcinacije u očuvanju opšteg zdravlja.

"Svjedoci smo da u posljednih nekoliko godina antivakcinacioni pokret jača. Jedan od razloga je i to što je čovjek druge polovine 20. vijeka zaboravio kakve su sve bolesti i epidemije spriječene zahvaljujući vakcinacijama" navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Ovom izložbom, kako naglašavaju u Narodnom muzeju Crne Gore, žele da doprinesu aktivnom i otvorenom dijalogu predstavljajući materijal iz svog fonda koji se bavi pitanjem narodnog zdravlja i imunizacije stanovništva u crnogorskom društvu, a koji do sada nije javno prezentovan.

Kako se dodaje, manje je poznato da su se vakcine uveliko koristile 90-tih godina 19. vijeka u Crnoj Gori.

Tada je zakonom bila regulisana vakcinacija stanovništva, a kako se dodaje u saopštenju, zdravstveno odgovorno su se ponašali u našoj državi i tokom većeg dijela 20.vijeka.

"Međutim, danas, stanovništvo Crne Gore nedovoljno je upoznato sa strahotama epidemija i zbog toga je skeptično prema praksi vakcinacije. Cilj ove izložbe je da se pomoću istorijskih izvora podigne svijest građanstva o dobrobitima kolektivne imunizacije. Plakati, poštanske markice, proglasi, zakonici i originalni filmovi iz fondova NMCG-a, Nacionalne biblioteke i Crnogorske konoteke koji se mogu pogledati na izložbi su najbolji prikaz jednog vremena i odnosa tadašnje vlasti i naroda prema ovoj temi" ističu u saopštenju.

Kako naglašavaju u Muzeju, uz istorijsku, izložba će imati i naučnu podlogu, pa će uz pomoć Instituta za javno zdravlje, Svjetske zdrastvene organizacije, Doma zdravlja Cetinje i Bolnice "Danilo I", tokom trajanja izložbe biti organizovana predavanja, panel diskusije i projekcije na ovu temu.

Kustosi izložbe su istoričari Filip Kuzman i Vukan Ražnatović.   

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније