Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

08. 10. 2018. 18:15   >>  19:07

ŽABLJAK

Farmere edukovali o EU standardima mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je danas na Žabljaku obuku za farmere, kako bi ih edukovali o potrebnim higijenskim kriterijumima i postupcima prilikom muže i čuvanja mlijeka.

"Ovo je prva u nizu radionica koje će Ministarstvo organizovati za poljoprivredne proizvođače širom Crne Gore, u cilju podizanja svijesti o važnosti unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima.  Fokus edukacije bio je na higijenskom kvalitetu mlijeka, koji se odnosi na broj bakterija i broj somatskih ćelija u mlijeku", istakli su iz Ministarstva.

Kako su objasnili, broj bakterija je pokazatelj higijene na farmi, higijene prilikom muže i načina čuvanja sirovog mlijeka do trenutka otkupa, dok su somatske ćelije pokazatelj zdravstvenog stanja muznog grla.

"Taj broj se može ostvariti samo uz striktno poštovanje osnovnih higijenskih uslova pri muži, sprovođenjem muže na propisan način i pravilnih postupaka sa mlijekom nakon muže.  Program obuke realizuje se u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori, u skladu sa dinamikom definisanom u okviru pristupanja EU", naglasili su iz Ministarstva.

Istakli su da je tokom proteklih nekoliko godina procenat mlijeka u skladu sa EU kriterijumima na crnogorskim farmama rastao.

"U 2108. 51 odsto otkupljenog mlijeka kravljeg mlijeka je u skladu sa EU standardima, a 90 odsto kod otkupljenog kozijeg i ovčjeg mlijeka. Ti podaci su ohrabrujući, imajući u vidu uporedno pretpristupno iskustvo zemalja EU u ovoj oblasti, gdje je taj proces trajao duži niz godina. Ministarstvo će zajedno sa farmerima nastaviti da radi na unapređenju higijenskog kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo mlijeko koje se proizvodi na crnogorskim farmama bilo usklađeno sa EU zahtjevima", saopštili su iz Ministarstva. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније