Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 10. 2018. 11:48   >>  11:27 1

U REGIONU

CG najbolji primjer u borbi protiv HIV/AIDS-a

Crna Gora je najbolji primjer na Balkanu i šire dobrog odgovora na HIV i odgovornog pristupa Vlade, kako u zbrinjavanju te populacije, tako obezbjeđivanja zdravstvene zaštite i brige o zdravlju cjelokupnog stanovništva, ocijenila je delegacija Globalnog fonda, koja se juče razgovarala sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, naša zemlja je po prvi put domaćin redovnog sastanka Delegacije Globalnog fonda za HIV, tuberkulozu i malariju Istočne Evrope i centralne Azije, koju predvode, predsjednica Borda Aida Kurtović i članica Borda Natalija Nizova.

Ministar Hrapović je istakao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o HIV/AIDS-u, stabilna i to u velikom obimu zahvaljujući upravo saradnji i nesebičnoj pomoći Globalnog fonda.

"Očekujemo da će se ta saradnja u narednom periodu unapređivati. Crna Gora je aplicirala za grant Globalnog fonda u vrijednosti 600 hiljada dolara, za trogodišnji period (2019-2012.godine), a koristiće se za podršku održivosti preventivnh servisa u oblasti HIV/AIDS-a, u okviru nevladinog sektora. Saradnja sa Globalnim fondom u velikoj mjeri pomože naporima koje ulaže Ministarstvo zdravlja da se obezbijedi kontinuirana i održiva podrška preventivnim servisima na duži rok, radi što boljeg nacionalnog odgovora na HIV i održavanja niske stope HIV-a u Crnoj Gori", istakao je Hrapović.

Prema riječima predsjednice Borda Globalnog fonda Aide Kurtović, aktivnosti koje Crna Gora sprovodi i rezultati koje ostvaruje u ovoj oblasti, stavljaju je u lidersku poziciju u regionu po izuzetno dobrom samoodrživom odgovoru na HIV .

"Vjerujem da će Crna Gora postati šire prepoznatljiva, uspješna država, koja, poštujući sve tradicionalne vrijednosti, ozbiljno radi na realizaciji programa kontrole HIV-a i tuberkuloze i zbrinjavanju određenih kategorija populacije, što nije slučaj u velikom broju zemalja u svijetu", naglasila je Kurtović.

Prema riječima članice Borda Global fonda Natalije Nizove u borbi protiv ovih bolesti migracija stanovništva, predstavlja veliki izazov za sve, jer je zbog politike otvorenih granica velika mogućnost prenosa i širenja HIV-a i tuberkuloze.

"Zajednička ocjena učesnika sastanka je da je Crne Gore, koju nije zaobišao ovaj globanlni problem, kroz politiku Vlade Crne Gore, dala adekvatan odgovor, kako bi pomogla ljudima koji prolaze kroz našu zemlju, ali zaštitila svoju populaciju", kazali su iz ministarstva.

Izvršni direktor CAZAS-a dr Mišo Pejković pohvalio je napore Ministarstva zdravlja da prevalenca HIV-a u Crnoj Gori bude sve manja.

"On je istakao da je saradnja zdravstvenog resora sa nevladinim organizacijama koje se bave ovom oblašću odlična i da Ministarstvo zdravlja u potpunosti razumije koliko je potrebno obezbijediti održivost servisa, za šta su po prvi put opredijelili i dodatna finansijska sredstva", zaključuje se u saopštenju.
    

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније